Hlavní obsah

Zvýšenou rodičovskou každý nevyčerpá

Právo, Karolína Brodníčková

Jestli se rodiči s dítětem, které příští rok oslaví čtvrté narozeniny, podaří vyčerpat celou částku 80 tisíc korun, o kterou se od ledna navýší rodičovský příspěvek, rozhodne výše jeho předchozího příjmu. Maximálně lze čerpat měsíčně zhruba jeho 70 procent. Navýšení tak může uniknout třeba těm, kteří očekávají v příštím roce narození dalšího potomka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přesněji 70 procent třicetinásobku redukovaného denního vyměřovacího základu. Například u rodiče, který vydělával 18 tisíc měsíčně, to činí asi 12 600 korun.

Pokud jeho dítě oslaví čtvrté narozeniny například už v prvním čtvrtletí příštího roku, celých 80 tisíc vyčerpat nestihne.

Maláčová: Kompromis pomůže 80 procentům rodičů

Domácí

Částku nedostane ani ten rodič, který čerpání rodičovské do 1. ledna 2020 ukončí. Naopak rodič, který díky vysokému platu může čerpat měsíčně až 34 tisíc korun, by sumu 80 tisíc korun vyčerpat pohodlně stihl.

Měsíční částka příspěvku zřejmě nebude rodičům v lednu navýšena automaticky. Rodič si totiž bude moci vybrat, zda chce raději vyšší měsíční příspěvek, nebo delší dobu jeho pobírání.

Úřad rozešle dopisy

Například rodič, který má nyní výši příspěvku nastavenou na osm tisíc korun měsíčně, bude moci rodičovskou čerpat o deset měsíců déle, nejdéle však do čtvrtých narozenin dítěte. Od nich potom jakákoliv nevyčerpaná částka propadá.

Rodičovský příspěvek se zvýší o 80 tisíc korun, rozhodla Sněmovna

Domácí

Pokud si rodič nechce dobu na rodičovské prodlužovat, ale chtěl by si měsíčně polepšit, musí požádat úřad práce o navýšení měsíční částky. Délku a tím i výši příspěvku pak může libovolně změnit vždy jednou za tři měsíce.

„Ještě prosím, aby rodiče nepanikařili, ještě není hotovo. Je potřeba, aby to schválil Senát a podepsal prezident. Jakmile se to stane, tak do dvou dnů dostanou rodiče dopis od úřadu práce,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Příklady čerpání
Dítě se ještě nenarodilo, případně mu je k 1. 1. 2020 méně než 3 roky a matka stále čerpá rodičovský příspěvek – téměř vždy dojde k vyčerpání celého navýšení.
Dítěti jsou k 1. 1. 2020 3 roky. Matka má vyčerpáno téměř 220 tisíc korun. Před nástupem na mateřskou brala 15 tisíc korun, a může tedy čerpat maximální rychlostí 10 500 korun. Bude čerpat po dobu osmi měsíců až do vyčerpání 80 tisíc korun v měsíci srpnu.
Dítěti jsou k 1. 1. 2020 3 roky a 9 měsíců. Matka má vyčerpáno téměř 220 tisíc korun. Před nástupem na mateřskou brala 30 tisíc korun, a může tedy čerpat maximální rychlostí 21 tisíc korun. Bude čerpat po dobu tří měsíců až do vyčerpání 63 tisíc korun v měsíci březnu. Nestihne dočerpat 17 tisíc korun z navýšené částky před 4. narozeninami dítěte.
Zdroj: MPSV

„Čím méně měsíců zbývá do čtvrtých narozenin, tím větší asi bude zájem rodičů vyčerpat tu částku 80 tisíc. Budeme dávat podrobný manuál, na koho se obrátit, na jaký e-mail, na jakou infolinku nebo na jakého pracovníka na úřadu práce,“ dodala s tím, že úřady se na vyšší zájem rodičů na rodičovské připravují.

Rychlost čerpání příspěvku si může každá rodina zvolit svou, maximálně však na čtyři roky. Právě od délky pobírání rodičovské – a od výše předchozího měsíčního výdělku – se odvíjí i suma, kterou každý měsíc rodina dostane. Platí, že dohromady mají rodiče od ledna k čerpání 300 tisíc korun na jedno dítě, 450 tisíc korun pak mohou čerpat rodiče dvojčat a vícerčat. Dosud byla tato suma 220 tisíc a 330 tisíc korun.

Otcovskou využily už desítky tisíc tátů

Finance

Pokud nelze denní vyměřovací základ určit z platu ani jednoho z rodičů, například proto, že rodiče byli nezaměstnaní nebo studovali, mohl rodič dosud čerpat měsíčně maximálně 7600 korun. Začleněním pozměňovacího návrhu pirátky Olgy Richterové bude nově limit 10 tisíc korun.

Na rodičovský příspěvek má nárok jen jeden z rodičů, ale matka s otcem se mohou na rodičovské střídat. Příspěvek dostává rodina vždy na nejmladší dítě, při narození dalšího potomka nárok na peníze na starší dítě zaniká, a to i v případě, že ještě nebyly dočerpány.

Během rodičovské vyšla s penězi jen čtvrtina domácností

Finance

Rodiči zůstane nárok na příspěvek i v případě, že jeho dítě mladší dvou let navštěvuje jesle, školku nebo dětskou skupinu. Maximálně však může v takovém předškolním zařízení strávit od Nového roku 92 hodin měsíčně. Dosud zůstal zachován nárok na „rodičák“ jen tomu rodiči, jehož dítě trávilo ve školce či jeslích do 46 hodin.

Zvýšení rodičovské o 80 tisíc korun vyjde státní kasu přibližně na 8,6 miliardy korun ročně.

Reklama

Související články

Otcovskou využily už desítky tisíc tátů

Čtyři tisíce novopečených otců v průměru každý měsíc čerpají tzv. otcovskou. Dávku, kterou od loňského února vyplácejí okresní správy sociálního zabezpečení....

Výběr článků

Načítám