Jak bezpěčně hledat informace o zdraví na internetu?
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak bezpěčně hledat informace o zdraví na internetu?

12. 11. 2019

Ne každý se spokojí se slovy lékaře: „Máte zvýšené hodnoty LDL, HDL nižší, celkový cholesterol vysoký. A když se podívám na další vyšetření, vidím, že je vaše srdíčko ve velkém ohrožení.“ 

Otázky vyskakují jedna za druhou, bohužel dveře ordinace se za námi už zabouchly. V ten okamžik sedáme k počítači a začínáme pátrat na internetu.

Znáte to sami, do vyhledávače zadáte svůj požadavek a nestačíte se divit, co na vás vyskočí. Tentokrát hledáte, co vám asi je. Co je vlastně LDL a HDL? Proč mě ohrožuje vysoký cholesterol? Dostanu infarkt? Dáte Enter a zavalí vás obrovské množství odkazů na weby soukromých či státních institucí, na odpovědi lékařů, na nabídky zázračných léků i bylinek na e-shopu a podobně. Čemu ale máte věřit?

Ověřte si zdroj informací

Podívejte se, kdo stránky provozuje a za jakým účelem. Může vám to pomoci odlišit odbornou informaci od reklamy. Podívejte se, zda je uveden autor informace, jestli je to lékař, organizace nebo laik. Důležité také je, zda jsou na webu uvedeny zdroje informací, odkazy na literaturu či studie. Dobrou pomůckou je i stáří informace. Především ve zdravotnictví mnohé poznatky rychle zastarávají. Jedním z nejužitečnějších ukazatelů věrohodnosti je HONcode, který vydává švýcarská organizace pro oblast medicínských informací na internetu. Pokud má web toto logo, máte záruku, že dodržuje jasně daná pravidla a že čtete informace od skutečných odborníků nezatížených reklamou.

Kdo dodržuje pravidla?

Pravidla, která musí splňovat držitelé certifikátu, najdete na www.hon.ch

Při svém spuštění obdržel tento certifikát i webový portál LabTestsOnline.cz. A právě před několika dny obdržel HONcode opakovaně. Ing. Lubomír Stříž, zástupce nekomerčního projektu Lab Tests Online uvádí: „Získat certifikát nebylo opravdu jednoduché. Nám se to podařilo díky dodržení striktních pravidel, která byla nastavena již při vzniku mateřského webu, který slouží pacientům v USA již od roku 2001. V Čechách funguje na adrese www.laboratornitesty.cz/www.labtestsonline.cz a pomáhá pacientům ve snadné orientaci v laboratorních vyšetřeních. Návštěvník se dozví, proč je vyšetřován, jak se na vyšetření připravit, co znamenají jednotlivé údaje na žádance, co znamenají hodnoty mimo referenční mez a jaká další vyšetření mohou následovat. Srozumitelně a přehledně.“

Na informace má pacient právo, protože on rozhoduje, jak bude jeho léčba pokračovat a jaké bude mít výsledky. Už jen tím, zda bude brát správně léky, nebo jestli bude dodržovat doporučení lékaře. Proto právě pacient musí umět informace získávat, rozumět jim a využít je pro své dobro. Dnes se v této souvislosti mluví o zdravotní gramotnosti. Měli bychom tedy vybírat pečlivě a nevěřit všemu, na co klikneme.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%