Hlavní obsah

Věřte nevěřte: Uvnitř Eiffelovky otevřeli vinařství

Novinky, jky

Nejnovějším překvapením, které čeká na turisty, kteří se rozhodnou navštívit ikonickou Eiffelovu věž, je městské vinařství, které nalezlo nový domov v ikonické stavbě. Jde o jednu z nejlepších, ale pravděpodobně také nejnepravděpodobnějších lokalit, kde by opravdové vinařství hledal asi jen málokdo. Přehlédnout La Winerie Parisienne při návštěvě Eiffelovky však jistě nepůjde.

Foto: Profimedia.cz

Eiffelova věž

Článek

Je to velmi nedávno, co se v druhém podlaží Eiffelovy věže, nějakých 60 metrů nad zemí, usídlilo vinařství. Nikoliv vinárna či vinotéka, ale skutečné vinařství. Když bylo v roce 2015 vinařství La Winerie Parisienne založeno, psalo se, že jde o první městské vinařství otevřené v Paříži po nějakých čtyřiceti letech.

„Po spuštění našeho vinařství v roce 2015 jsem společně s mým obchodním partnerem Julienem Benguem zjišťovali možnosti, jestli lze vyrábět víno v nějaké z ikonických budov Paříže. Možnost mít vinařství uvniř Eiffelovky se objevila na počátku tohoto roku. Je to ideální lokalita pro tvorbu našeho prvního městského vína za použití hroznů ze širšího regionu. Jmenujte mi lepší symbol než Eiffelovku pro propagaci pařížského vína,” uvedl Adrien Pelissie pro Wine Searcher.

Až doposud využívalo vinařství hrozny z ostatních částí Francie, ale jejich cílem prý vždy bylo produkovat víno z regionu, kde se nachází i Paříž, tedy z Ile-de-France. V roce 2017 společnost zasadila vinice v Yvelines, asi 25 kilometrů od Eiffelovy věže. Záměrem prý bylo vytvořit zde první komerční vinici v regionu za posledních 150 let.

K nějaké větší produkci je ale zatím daleko. Pokud vše půjde podle plánu, první víno z oblasti by mělo být hotové příští rok. Půjde o Merlot a z letošní úrody by mělo být vyrobeno celkem jen 3000 lahví. Kolik z těchto lahví vína však skutečně vznikne v útrobách Eiffelovky, není zatím jasné.

Vinařství má otevřeno každý den od devíti ráno do jedenácti večer a nachází se hned vedle restaurace La Bulle Parisienne.

Reklama

Výběr článků

Načítám