Hlavní obsah

Není orgasmus jako orgasmus

Novinky, ald

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klitorální, vaginální a smíšený – to je základní členění orgasmů, se kterým se pravděpodobně setkala každá žena. Věděly jste ale, že existuje ještě dalších devět druhů orgasmů?

Foto: Profimedia.cz

Existuje až dvanáct druhů ženského vyvrcholení.

Článek

Ženské vyvrcholení je samo o sobě hotovou vědou. Není tedy divu, že mnoho sexuologů mu chce přijít na kloub a zjistit, zda je orgasmus pokaždé stejný, nebo se naopak noc od noci liší.

Poslední výzkumy hovoří o tom, že existuje až dvanáct druhů ženského vyvrcholení, což potvrzuje i sexuální koučka Audrey Andrewsová pro web Female First.

Jaké druhy orgasmů můžeme zažít?

1. Klitorální

Za jeden z nejčastějších druhů můžeme považovat klitorální orgasmus, který vzniká stimulací klitorisu. Zajímavé je, že klitoris zastává v ženské anatomii pouze jedinou funkci, a tou je právě poskytnutí rozkoše. Klitorálního orgasmu navíc můžete dosáhnout sama, a to bez jakéhokoliv přičinění partnera.

2. Vaginální

Vaginálního orgasmu docílíte při dráždění přední stěny pochvy. Pravdou zůstává, že není jednoduché si k tomuto orgasmu najít cestu, pokud se tak ale stane, čeká vás odměna v podobě dlouhého a intenzivního vyvrcholení.

3. Smíšený

Stimulace klitorisu a vaginy způsobuje smíšený orgasmus. I když se na první pohled může zdát, že jde o vyšší dívčí, není se čeho obávat. S trochou šikovnosti a empatie lze smíšeného orgasmu dosáhnout poměrně jednoduše.

Co se děje s ženským tělem při orgasmu

Vztahy a sex

4. Vícenásobný

Málokdo ví, že existují sekvenční a sériové orgasmy. Kouzlo sekvenčního vyvrcholení spočívá v tom, že po orgasmu si chvilku odpočinete a následně se po hlavě vrhnete do druhého orgasmu.

Naopak sériové orgasmy zažíváte ihned za sebou bez pauzy. Mnoho žen se ale přiklání k sekvenčnímu orgasmu, neboť si během přestávky mohou naplno užít oxytocin, tedy hormon lásky, který se po vyvrcholení uvolňuje a navozuje příjemný pocit relaxace.

5. Anální

I když se o análním sexu, potažmo orgasmu, příliš nemluví, rozhodně nejde o žádnou novinku. Vzhledem k tomu, že jsou anální stěny bohaté na nervová zakončení, dokáže jejich stimulace navodit silný orgasmus. Není divu, že se anální oblast považuje za jednu z nejcitlivějších erotogenních zón v těle.

Časté důvody, kvůli kterým ženy nedosahují orgasmu

Vztahy a sex

6. Spánkový

Ve snech se mohou promítnout nejdivočejší fantazie i tajná sexuální přání. Pokud je takový sen jako živý, pak může skončit i reálným orgasmem. V angličtině se mu přezdívá snoregasm a v češtině ho klidně můžeme označit za spánkogasm.

7. Cervikální

Považuje se za nejsilnější druh orgasmu, avšak málokterá žena ho doopravdy zažije. Stimulace čípku (cervixu) vyžaduje trpělivost i naprosté uvolnění. Sexuální odborníci radí, že nejlépe ho dosáhnete v psí poloze, a to pod podmínkou, že partner bude hluboko ve vás.

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Síla ženského orgasmu a jeho skrytý smysl

Vztahy a sex

8. U bod orgasmus

Jak název napovídá, U bod se nachází v erektilní tkáni kolem vyústění uretry. Jde o místo, ze kterého vychází nejen moč, ale také ženský ejakulát. Tohoto typu orgasmu nejlépe dosáhnete během orálního sexu, kdy partner bude U bod stimulovat jazykem. Je nasnadě, abyste partnera jemně naváděla a nebála se požádat o rychlejší nebo naopak pomalejší tempo.

9. A bod orgasmus

A bod nalezneme na vnitřním konci vaginální trubice mezi děložním čípkem a močovým měchýřem. Objevit tento bod sice může být oříšek, ale pokud se to povede, čekají vás slastné momenty.

Cviky, které vám pomohou k výraznějším sexuálním prožitkům

Zdraví

10. Prsní

Na první pohled by se mohlo zdát, že navodit prsní orgasmus je poměrně jednoduchá záležitost. Opak je ale pravdou, a tak u tohoto typu orgasmu záleží nejen na šikovnosti partnera, ale také na vašem uvolnění a samotné citlivosti bradavek.

Platí jednoduchá rovnice. Čím více se partner bude bradavkám věnovat, tím větší je pravděpodobnost, že dosáhnete prsního orgasmu.

11. Coregasm

Málokoho by napadlo, že orgasmus lze zažít i během cvičení. Ano, poprvé s touto myšlenkou přišel sexuolog Alfred Kinsey v roce 1953. Od té doby se termín coregasm vžil do sexuální terminologie a mnoho žen se ho snaží ve fitness centru cíleně dosáhnout.

A jak na to? Při tréninku se zaměřte na cviky na břicho a hluboký stabilizační systém.

Co ženy tají o sexu a muži by to chtěli a někdy i měli vědět

Vztahy a sex

12. ESR orgasmus

Zkratka ESR je složeninou anglických slov Expanded Sexual Response. I když v češtině neexistuje přesný překlad, můžeme tento orgasmus nazvat jako rozšířenou sexuální reakci.

Sexuální koučka Audrey Andrewsová tvrdí, že ESR vyvrcholení je doprovázeno silným zážitkem, během kterého mohou ženy vidět záblesky světla a barev.

Anketa

Zažila jste všech 12 druhů orgasmů?
Ano, zcela běžně
15,5 %
Těžko říct, spoustu názvů slyším poprvé
11,7 %
Většinu ano, ale u některých si nejsem jistá
7,3 %
Šest z nich určitě
10,8 %
Ne, jsem si jista jen maximálně třemi z nich
22,5 %
Ne, jsem ráda, když prožiju alespoň nějaké vyvrcholení
18,3 %
Ne, žádný z nich jsem zatím neprožila, všechny musím předstírat
13,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11954 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Pozice z jógy pro lepší sex

Cvičení jógy vás dostane do psychické pohody, skvělé fyzické kondice a také vám může pomoci k mnohem lepším prožitkům při sexu a silnějším orgasmům.

Výběr článků

Načítám