Festival slobody pripomenie atmosféru neslobody

Situácie staršie ako 30 rokov môžu ľudia opäť zažiť na Festivale slobody prostredníctvom filmov, divadla, hudby, výstav, diskusií. Festival slobody prinesie aj "nácvik atmosféry totality" na workshope.

12.11.2019 10:00
vystava 30 rokov neznej Foto:
Festival predoslala výstava Pocta slobode na nádvorí hradu Devín, ktorá pripomína železnú oponu.
debata

Hranice sú zatvorené a obtiahnuté ostnatým drôtom. Do cudziny za slobodou sa dá dostať len s nasadením života, hoci balónom alebo práškovacím lietadlom. Absurdita? Realita, len pár rokov dozadu.

Farár nemôže kázať veriacim, už aj skauti ohrozujú spoločnosť a čítať sa smú len tie knihy, ktoré prejdú cenzúrou.

Počúvanie protestsongov, tajná schôdzka a príprava samizdatu, všetko pod hrozbou, že ak sa to prezradí, človek si naveky „zničí budúcnosť“.

Situácie staršie ako 30 rokov môžu ľudia opäť zažiť na Festivale slobody prostredníctvom filmov, divadla, výstav, diskusií, ale aj „zážitkových workshopov“. Festival trvá v Bratislave celý tento týždeň presne do 17. novembra a v priebehu novembra sa uskutoční v Nitre, Bardejove, Martine, Spišskej Belej, Brezne a v Šintave.

Festival ťahajú najmä filmy, dokumentárne i hrané, v ktorých diváci spoznajú skutočné príbehy ľudí a atmosféru doby pred novembrom '89 – od 50. rokov a prenasledovania a väznenia predstaviteľov cirkvi aj skautov cez pašovanie literatúry a vydávanie samizdatov v 80. rokoch až po rok sviečkovej manifestácie, ktorý predznamenal blížiacu sa revolúciu a koniec starého režimu. Pre mladú generáciu veci nepoznané a ťažko pochopiteľné. Preto je dobre, že najmä po školských projekciách nasledujú diskusie.

Festival otvára príbeh Gundermann o východonemeckom spevákovi a textárovi, ktorý mal vyhranené ľavicové názory a v idealistickej predstave, že bude môcť niečo zmeniť, sa stal spolupracovníkom východonemeckej tajnej polície Stasi. Pohľad na malé osobné dejiny na pozadí veľkých spoločenských zmien s odstupom 30 rokov prináša slovenský dokument Spýtaj sa vašich. A do viacerých miest sa rozletí Balón, skutočný príbeh dvoch nemeckých rodín, ktoré chceli utiecť za slobodou vo vlastnoručne zhotovenom balóne. Tvorcovia dali filmu prívlastok „historický triller“.

V Nitre 12. novembra pripravili zážitkový workshop pod názvom Tak toto neprejde, zameraný na tému ľudských práv, slobody prejavu, cenzúry a autocenzúry. Účastníci „zažijú“ tri ilegálne schôdzky počas osemdesiatych rokov minulého storočia a vyskúšajú si prípravu vlastného samizdatu. V Bardejove 13. novembra premietnu životný príbeh Emila Šveca, ktorý v roku 1959 uletel na práškovacom lietadle ponad železnú oponu do Rakúska, no o tri roky ho Štátna bezpečnosť zavliekla do Československa. Odsedel si 18 rokov v najznámejších väzniciach komunistického Československa. V Martine 15. novembra uvedú dokument o pašovaní literatúry do Československa v období neslobody a 16. novembra dokument o perzekúciách členov slovenskej skautskej organizácie. V Spišskej Belej bude zaujímavý dokument venovaný presídleniu Rusínov z ČSR do Sovietskeho zväzu.

Medzinárodný rozmer bude mať diskusia 12. novembra o páde komunistických režimov v krajinách bývalého sovietskeho bloku, ktorej hosťami budú Ján Čarnogurský, Ivan Bába (Maďarsko), Łukasz Kamiński (Poľsko) a Richard Cummings (Veľká Británia). Hosťami stredajšej diskusie s aktérmi nežnej revolúcie na Slovensku budú Ján Budaj, Ladislav Snopko Vladimír Ondruš a Juraj Alner. Obe diskusie sa konajú v historickej budove NR SR na Župnom námestí.

Festival predoslala výstava Pocta slobode na hornom nádvorí hradu Devín, ktorá pripomína železnú oponu od jej vzniku po jej pád. Návštevníci ju môžu vidieť do konca novembra. Festival slobody už deviaty rok organizuje Ústav pamäti národa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Festival slobody