Hlavní obsah

Proti separatistům blokujícím přechod mezi Francií a Španělskem použila policie slzný plyn

Barcelona
Aktualizováno

Francouzská a španělská policie zasáhly v úterý dopoledne proti dvěma tisícovkám katalánských separatistů, kteří od pondělka blokují hraniční přechod La Jonquera mezi těmito zeměmi. Podle deníku El País francouzská policie po výzvách použila i slzný plyn. Při zásahu bylo zadrženo 19 lidí, z toho 18 na francouzské straně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouzská policie rozhání katalánské separatisty, kteří blokují hraniční přechod se ŠpanělskemVideo: Reuters

 
Článek

Policie nejprve vyzvala demonstranty megafonem, aby uvolnili hraniční přechod El Perthus - La Jonquera na dálnici AP-7. Poté francouzští policisté začali kolem 10:30 sedící demonstranty jednoho po druhém odnášet.

Katalánská policie Mosos byla zdrženlivější a ve snaze přesvědčit manifestující přivezla na místo i poslankyni za separatistickou stranu (ERC) Martu Rosiqueovou.

Separatisté pak zablokovali nedalekou silnici nižší třídy a na večer vyzvali k blokádě přechodu Behobia mezi španělským Baskickem a Francií.

Podle místní prefektury jde o společný zásah francouzské a katalánské policie, přičemž každá zasahuje na vlastním území, uvedl deník El País. O situaci jednali už v pondělí ministři vnitra Španělska a Francie Fernando Grande-Marlaska a Christophe Castaner.

Španělská konfederace nákladní dopravy CETM varovala, že by blokáda způsobila denně škodu ve výši 15 milionů eur, protože tudy projíždí 20 000 kamionů a převáží se tudy 47 procent španělského exportu ryb a 30 procent ovoce a zeleniny.

Obsazení přechodu zorganizovalo katalánské separatistické hnutí Demokratické tsunami s cílem upoutat mezinárodní pozornost a donutit centrální španělské úřady v Madridu k jednání s katalánskou separatistickou vládou. Akce měla trvat od pondělí do středy. Nakonec blokáda trvala jen 24 hodin.

Hnutí Demokratické tsunami vzniklo teprve 2. září s podporou katalánského premiéra Quima Torry, vicepremiéra Pere Aragonése a předsedy parlamentu Rogera Torrenta. Nemá viditelné vůdce, ale podle policie je zřejmě vedení v kontaktu s bývalým katalánským premiérem Carlesem Puidgemontem.

Zablokované silnice, ochromené letiště. Katalánsko stávkuje a protestuje

Evropa

Zorganizovalo už řadu akcí. V sobotu pořádalo pokojné manifestace po celém Katalánsku, během nichž se konaly koncerty. V polovině října ale toto hnutí, které místa svých akcí upřesňuje prostřednictvím mobilních aplikací, ochromilo chod mezinárodního letiště v Barceloně, když tam svolalo demonstranty z centra města. Ti protestovali proti verdiktu španělského nejvyššího soudu nad katalánskými politiky, kteří dostali vysoké tresty vězení za neústavní referendum o nezávislosti z roku 2017.

Blokádu přechodu označilo za svou nejambicióznější akci.

Katalánský separatista má mandát EP 

Vězněný katalánský politik Oriol Junqueras, který byl v květnu zvolen poslancem Evropského parlamentu (EP), získal tento mandát už zvolením ve volbách. „Mandát je výhradně výsledkem voličů a nemůže být podmíněn žádnou další formalitou,” uvedl v úterý generální advokát soudu EU Maciej Szpunar.

Španělské úřady tvrdí, že stíhaný Junqueras se europoslancem nestal, protože nesplnil místní pravidla pro nově zvolené poslance EP. Junqueras byl minulý měsíc ve Španělsku odsouzen ke 13 letům vězení za neústavní referendum o nezávislosti Katalánska z roku 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám