Důvěra investorů v německou ekonomiku v listopadu stoupla více, než se očekávalo. Ukázal to průzkum, jehož výsledky v úterý zveřejnil institut ZEW. Jeho index důvěry vystoupil na minus 2,1 z říjnových minus 22,8 bodu. Příznivější výhled pro největší evropskou ekonomiku vysvětluje institut nedávným vývojem v obchodním sporu mezi Čínou a Spojenými státy.

Ekonomové v průzkumu agentury Reuters očekávali, že index vystoupí pouze na minus 13 bodů.

INDEX

Referenční úrovní indexu je 100. Je-li číslo větší, jde o optimistické vnímání podnikatelského klimatu, při menším než 100 je vnímání pesimistické.

Index je považován za nejspolehlivější zdroj informací o stavu německé ekonomiky. Na odpovědích se podílí podnikatelé ze sektoru výroby, zpracování, stavebnictví, velkoobchodu a maloobchodu.

 

Dílčí index, který měří současný stav německé ekonomiky, vystoupil na minus 24,7 z říjnových minus 25,3 bodu. Analytici očekávali hodnotu minus 22 bodů.

"Narůstá naděje, že se prostředí mezinárodní hospodářské politiky v blízké době zlepší," uvedl šéf institutu ZEW Achim Wambach.

Výbor ekonomických poradců německé vlády minulý týden uvedl, že navzdory přetrvávajícímu útlumu německé ekonomiky nyní neočekává žádnou hlubokou hospodářskou recesi. Dodal, že nevidí potřebu žádného zvláštního programu na podporu ekonomiky.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky. Německá vláda předpokládá, že v celém letošním roce tempo růstu německé ekonomiky zpomalí na 0,5 procenta, zatímco loni růst činil 1,4 procenta. Příští rok se čeká růst o 1,1 procenta.