Hlavní obsah

Policisté na Moravě zablokovali na 200 podvodných domén

– Brno

Jihomoravští policisté od začátku roku dosud zablokovali asi 200 internetových domén včetně e-shopů, které podle nich byly zneužívané k páchání trestné činnosti. Loni za celý rok jich bylo zablokovaných asi 90. Uvedl to mluvčí policie Pavel Šváb. Policie před vánočními svátky opětovně varuje před podvody na internetu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zablokované domény jsou registrované porůznu, poškození bývají nejen z Jihomoravského kraje. „Od začátku roku bylo v rámci vyšetřování zablokováno na 200 domén zneužívaných k páchání trestné činnosti, ne vždy se jednalo pouze o e-shopy, a lze očekávat, že během vánočních nákupů toto číslo ještě naroste,“ uvedl Šváb v tiskové zprávě.

Evropská policie rozbila gang organizující podvody s placenou TV

Bezpečnost

Nabídku těchto podvodníků podle mluvčího netvoří jen typicky dárkové věci, ale například i palivové dříví či pneumatiky. Zloději a podvodníci navíc podle něj své podvody neustále zdokonalují a je stále obtížnější podvodný e-shop na první pohled rozeznat. „Také reklama či odkazy na tyto obchody se mimo běžné prostředí internetu objevují stále častěji i na sociálních sítích,“ uvedl mluvčí.

Loni jihomoravští policisté z oddělení kybernetické kriminality odhalili v době největší předvánoční nákupní horečky provázaný řetězec podvodných e-shopů. Jen v Česku jich zablokovali 45, v zahraničí šlo o další čtyři desítky.

Varovnými signály, že může jít o podvodný e-shop, jsou podle policie například příliš nízká cena nabízeného zboží, podezřelé sídlo firmy nebo místo osobního vyzvednutí, nedávno založená doména e-shopu, absence reálných kontaktů nebo nefunkční či neodborná zákaznická linka. Policie doporučuje stanovit si limit pro platby přes bankovnictví či karetní transakce, být opatrný při provádění plateb na zahraničních webech a nakupovat jen u osvědčených prodejců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám