Nežnú revolúciu oslávia v Novej Cvernovke koncertom

Velvet je hudobno-vizuálny projekt, ktorého špeciálne a jediné uvedenie bude 15. novembra v sále Novej Cvernovky. Kompozície skladateľov reflektujú 30.výročie Nežnej revolúcie.

13.11.2019 09:00
010 velvet 1920x1080 01 Foto:
Koncert Velvet vznikol v spolupráci troch skladateľov a uskutoční sa v piatok v Novej Cvernovke.
debata

Skupina ansámbel SO36 uvedie skladby v spojení s tematickou autorskou vizuálnou projekciou. Zámerom je pripomenúť si významnú udalosť novodobých dejín Slovenska a umelecky reflektovať okrúhle výročie prostredníctvom tvorby troch významných slovenských skladateľov.

Umeleckým vedúcim projektu je barytónový saxofonista, skladateľ a pedagóg Erik Rothenstein, ktorý sa venuje jazzovej a klasickej hudbe a vedie vlastnú skupinu Erik Rothenstein band. S kapelou nahral štyri albumy a vystupoval v Európe i Južnej Amerike.

Rothenstein vytvoril pre Velvet kompozíciu nazvanú symbolicky Nežná revolta a reflektuje minulosť s odkazom na súčasnosť. "Tento rok sa bolehlav vrátil, zistili sme kde to vlastne žijeme. Tiene nikdy neodišli. Pred Novembrom bolo v Bratislave nahlas pomenované to, o čom sa mlčalo a nahlas to treba vysloviť aj prostredníctvom hudby,” priblížil umelec.

Matúš Jakabčic je skladateľ a gitarista, ktorý v súčasnosti pôsobí ako pedagóg na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne a ako riaditeľ Hudobného fondu. "Možnosť zúčastniť sa projektu Velvet ma prirodzene priviedla k zamysleniu sa nad tým, ako sa náš život v posledných rokoch zmenil. Samozrejme, ako každá veľká zmena, aj táto priniesla pozitíva i negatíva.”

Vladislav Šarišský sa venuje klasickej komornej, symfonickej, rockovej, jazz-rockovej skladbe aj tvorbe hudby pre film či divadlo. Jeho kompozícia má názov Formálna rozluka pre okteto a pingpongistu. "K rozluke, z hľadiska formy i štýlu, nedochádza iba vo vzťahu pingpongovej loptičky a klavíra, ale aj vo vzťahu ochoty všetkých zúčastnených ostať zúčastnenými.” Čo tým umelec presne myslel sa možno dozvieme v piatok na koncerte v Novej Cvernovke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #revolúcia #Nová Cvernovka