Hlavní obsah

Platby kartou v Česku jasně vedou, hotovosti se ale lidé nechtějí vzdát

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Bezhotovostní placení hraje v Česku prim. Naprostá většina lidí platí jak debetní kartou zřízenou ke svému běžnému účtu nebo kreditkou, tak i mobilem či třeba platební nálepkou. Přesto má hotovost stále své pevné místo. V oběhu je rok od roku víc peněz, roste i počet a objem výběrů z bankomatů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Naprostá většina z nás si už neumí představit život bez platební karty, kterou masově využíváme jak pro platby on-line, tak v kamenných obchodech, ukázal aktuální průzkum agentury SC pro Českou bankovní asociaci (ČBA).

Čtyři z pěti Čechů platí své útraty debetní platební kartou, kterou mají zřízenou ke svému běžnému účtu. Pětina pak využívá kreditní kartu čili jejím prostřednictvím čerpá úvěr od banky. Stále větší oblíbenost plateb kartou dokládají i čísla Sdružení pro platební karty (SBK), podle nichž vzrostl počet karetních transakcí v posledních deseti letech, resp. za roky 2008 až 2018, téměř 6,5krát, v objemu pak 3,7krát.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Jaké platební prostředky Češi používají

U českých klientů jsou ale čím dál víc oblíbené tzv. chytré způsoby placení - například mobilním telefonem. Podle průzkumu platí pouhým přiložením mobilu k platebnímu terminálu pětina populace, ještě v loňském roce takto platilo jen osm lidí ze sta.

Na platbách mobilem je závislých čím dál víc Čechů

Finance

„Mobilem, případně chytrými hodinkami, čipem a podobně lze platit kdekoli, kde mají bezkontaktní terminál. Ten je v ČR na rozdíl od jiných zemí již obvyklou záležitostí. Abyste mohli platit třeba právě tím mobilem, je potřeba si vaši bankovní kartu nahrát do speciální aplikace, kterou podporuje vaše banka a samozřejmě váš telefon. Nejčastěji to bývá Google Pay či Apple Pay, “ doplnil Tomáš Hládek z ČBA.

Češi stále častěji platí mobilem či hodinkami

Finance

Zrušení hotovosti rozděluje společnost

Pouze hotovými penězi nebo bankovním převodem platí jen každý zhruba šestý až sedmý Čech. I tak je ale podle dat České národní banky v oběhu čím dál více hotovosti, v roce 2018 to bylo téměř 630 miliard korun.

Fyzické peníze se do oběhu dostávají především výběrem z bankomatů. V roce 2018 činil počet výběrů z bankomatů téměř 183 milionů, od roku 2008 se jedná o osmnáctiprocentní nárůst. V objemu pak byl podle dat SBK zaznamenán téměř třetinový nárůst na 775 miliard korun. Průměrná vybraná částka z bankomatu byla v roce 2018 celkem 4244 korun, od roku 2008 vzrostla o 446 korun.

Jak průzkum ukázal, společnost téměř rovnoměrně rozdělují názory na používání hotovosti.

Třetina Čechů by její zrušení přivítala, protože by to přineslo větší svobodu v nakupování. Další třetina je však zcela proti a ve zrušení hotovosti vidí omezení osobní svobody. Zbylá třetina oslovených se nedokáže přiklonit ani na jednu stranu, má to tak napůl - vnímá jak klady, tak zápory toho, že by hotovost přestala existovat.

Bezhotovostní placení se v budoucnu dál rozšíří, peníze ale nezmizí

Finance

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám