Hlavní obsah

Ženy, které v těhotenství trpí chudokrevností, mají častěji děti s autismem a ADHD

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anémie čili chudokrevnost je symptom, při němž dochází ke snížené koncentraci hemoglobinu (červeného krevního barviva, pomocí kterého je transportován kyslík z plic do celého těla) v krvi. Pokud anémií trpí žena do 30. týdne těhotenství, pak je větší pravděpodobnost, že se jí narodí dítě s autismem, syndromem ADHD či s mentálním postižením. Alespoň to tvrdí nejnovější studie švédských vědců zveřejněná v odborném časopise JAMA Psychiatry.

Foto: Profimedia.cz

Podle odhadů anémií trpí kolem 20 % těhotných žen.

Článek

Vědci analyzovali záznamy více než 300 000 těhotných žen a 500 000 dětí narozených ve Švédsku v letech 1987–2010. Z jejich zjištění jasně vyplynulo, že pokud ženy v prvních 30 týdnech těhotenství trpí anémií, hrozí u jejich dětí vyšší riziko autismu, syndromu ADHD a mentálního postižení spjatého s poruchami učení, schopností řešit problémy, komunikovat nebo zvládat každodenní činnosti.

Podle odhadů anémií trpí kolem 20 % těhotných žen. Rizikové to je ale zejména v prvních 30 týdnech těhotenství, kdy může dlouhodobější nedostatek výživy pro plod způsobit vývojové poruchy.

Přechodné i trvalé změny, které se v těle odehrávají během těhotenství

Zdraví

Za anémií stojí nejčastěji nedostatek železa. „Právě železo je velmi důležité pro správný vývoj mozku, a pokud ho má žena v těhotenství nedostatek, může to mít vývojové následky,” vysvětluje pro Daily Mail neurolog James Findon z King's College London.

Již dříve přitom vědci naznačovali souvislost mezi nedostatkem železa v mateřství a autismem či narušeným motorickým vývojem dítěte. Uvedená studie jen potvrdila jejich předchozí zjištění.

Kdy doplňovat železo

V současnosti se doporučuje užívat doplňky stravy se železem, pokud krevní testy v těhotenství potvrdí nedostatek hemoglobinu v krvi. Autoři studie se ale domnívají, že by lékaři měli sledovat hladinu železa v těle už na začátku těhotenství, aby k anémii vůbec nedocházelo.

Sledovat hladinu železa by se v každém případě vyplatilo u všech žen starších 35 let. Trpí-li nedostatkem železa, mají pětkrát vyšší riziko než zdravé ženy, že se jim narodí dítě s autismem.

Dospělé ženy obvykle potřebují denně přijmout v potravě 15 mg železa, v těhotenství se ale tato potřeba zvyšuje, protože tělo využívá železo k tvorbě další krve pro dítě. Pokud žena nedokáže přijmout dostatek železa v potravě, je zapotřebí ho doplnit vhodnými doplňky stravy.

Občasný šílenec aneb Diagnóza Asperger

Zdraví

Mezi dobré zdroje železa patří: játra, maso, fazole, ořechy, sušené ovoce, celá zrna, tmavě zelená listová zelenina.

S doplňky stravy ale opatrně. Pokud přijmete víc jak 20 mg železa denně, může se to projevit nevolností, bolestmi břicha, ale i zácpou.

Nadměrné dávky železa jsou nebezpečné zejména pro děti, proto by měly být doplňky stravy se železem uchovávány mimo jejich dosah.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám