Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Překvapivé stavby Adama Gebriana: Mánes, radikální a krásný

Finmag.cz
Finmag.cz
14. 11. 2019

Mimořádná formou – a kdysi I obsahem, říká Adam Gebrian o budově Spolku výtarných umělců Mánes.

Překvapivé stavby Adama Gebriana: Mánes, radikální a krásný
Další fotky
v galerii (7)

Když se řekne dům nad řekou, člověk si představí údolí a dům někde ve svahu zdvíhajícím se od břehu. Budova Mánesa je radikálně doslovná: na konci dvacátých let minulého století ji architekt Otakar Novotný, žák Jana Kotěry postavil na železobetonovém mostě, kterým propojil břeh Vltavy se Slovanským ostrovem.

Stavbu si objednal Spolek výtvarných umělců Mánes, který sdružoval už od roku 1887 přední české výtvarné umělce. a který mimochodem funguje dodnes. I když stavba mu už nepatří.

Komplex funkcionalistických staveb, který se odvážně spojil s historickou vodárenskou věží, způsobem, který by dnes byl nepochybně neprůchodný, prošel ve dvacátém století dvěma rekonstrukcemi, zejména ta první s osmdesátých let moc nedbala na původní účel, ideu ani dispozice, Oproti tomu rekonstrukce, kterou před pěti lety provedlo studio Hmarchitekti, se snažila budovu znovu přiblížit původnímu stavu – přitom ale výstavní prostor nenechat zaostávat za potřebami a standardem tohoto století.

Dům nad řekou

Další obrázky v galerii (7)
Všechny fotografie Mall.tv

Rekonstrukce ovšem současného majitele zadlužila a způsob, jakým získává peníze… je sice potřeba respektovat, nicméně s původním určením budovy bohužel má pramálo společného. Stejně tak vybavení některých komerčních prostorů, které k budově patří. Ale pořád v Mánesu zůstává dost míst, kde na to nemusíte myslet.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Finmag.cz

Finmag.cz

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo