Víno v ére otepľovania a odštátnenia

Slovensko netrpezlivo čaká na vína z úrody ročníka 2019. V mnohom je prelomový, a nielen preto že uplynulo 30 rokov od novembra 1989.

14.11.2019 07:50
Jozef Melečke Foto: ,
Vinohradníkovi Jozefovi Melečkemu z Kamenného Mosta dozrelo hrozno na výborné červené víno.
debata (1)

Zhruba tri desaťročia trvá éra otepľovania, ktorá priniesla nevídaný rast kvality slovenských červených vín. Súčasne je to obdobie úplného odštátnenia výroby vína a vzniku malých, stredných, ale aj veľkých rodinných firiem.

Mnohé, hoci vznikli len celkom nedávno – pred 20 až 30 rokmi, už vstúpili do povedomia milovníkov dobrého vína. Zároveň vznikajú nové a nové spoločnosti – od malých rodinných až po firmy úspešných podnikateľov. Aj to je dôvod, prečo sa každý rok v novembri čaká, kto a akým vínom prekvapí.

Slovenské víno napriek podnikateľskému záujmu a rozrastajúcemu sa táboru jeho milovníkov však nemá na ružiach ustlané. Domáca produkcia upadá, nehľadiac na rastúcu spoločenskú prestíž vína, o ktorú sa postarali vinári početnými oceneniami z prestížnych zahraničných súťaží.

Čím viac rastú dovozy, tvoria už okolo 70 percent celkovej spotreby v obchodných reťazcoch a 60 percent v hoteloch, reštauráciách a vo vínotékach, tým väčšia je tlačenica na domácom trhu. Slovenské vinohrady pritom rednú. Na papieri síce evidujeme 15 415 hektárov, ale úroda sa tohto roku zberala len z 8 500 hektárov. Príčiny sú rôzne. Je to dôsledok developerského boomu predovšetkým v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti, kde vinohradnícky pozemok dosahuje cenu stavebného a pre vinohradníkov sa tým stáva cenovo nedosiahnuteľný. Za poklesom produkcie hrozna a stratou sebestačnosti vo víne je aj rozpad kedysi kľúčových producentov vinohradníckych družstiev a nezvládnutej privatizácie vinárskych podnikov.

Až príliš dlho trvalo, kým sa sformovala akcieschopná nová vrstva vinohradníkov a vinárov. Aj preto sa na každý čerstvý liter nového slovenského vína netrpezlivo čaká.

Mimoriadna príloha Víno

vo štvrtok, 14. novembra v denníku Pravda

o Slovenské víno tridsať rokov po novembri 1989 o Vinohrad­níctvo a vinárstvo očami troch generácií – sedemdesiatnikov, päťdesiatnikov a mileniálov o Príbehy silných značiek, rodinných vinárstiev a chateau zo zabudnutých kútov Slovenska

Pravda, titulná strana, Víno

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #vinári #vinohrad