Hlavní obsah

V Česku ubylo počítačových virů i útoků. Na Slovensku je také bezpečněji

Novinky, lez

Tuzemští uživatelé si mohou oddychnout. V uplynulém měsíci se Česká republika posunula mezi bezpečnější země. To jinými slovy znamená, že v tuzemsku ubylo počítačových virů i útoků hackerů. Stejná situace panuje také v sousedním Slovensku. Vyplývá to z analýzy kyberbezpečnostní společnosti Check Point.

Foto: Carolyn Thompson, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Česká republika se znovu umístila mezi bezpečnějšími zeměmi a patřila jí 88. příčka,“ prohlásil Peter Kovalčík, šéf našeho regionu ve společnosti Check Point. Jedním dechem však doplnil, že jde o zcela minimální posun, neboť v předchozím měsíci se Česko umístilo na 87. pozici. Čím výše jsou totiž země v žebříčku umístěny, tím horší bezpečnostní situace v daném státě panuje, alespoň tedy co se kybernetických hrozeb týče.

Mysleli, že nad ním vyhráli. Zákeřný počítačový virus se ale vrátil

Bezpečnost

Polepšili si také naši východní sousedé. „Slovensko se posunulo také mezi bezpečnější země a poskočilo z 64. pozice na 73. příčku,“ zdůraznil bezpečnostní expert.

„Na prvním místě se v Indexu hrozeb nově umístily Maledivy (posun o 4 pozice). Naopak Katar klesl z 1. příčky na 19. místo. Výrazný posun mezi nebezpečnější země zaznamenala Ukrajina, posun o 24 míst na 12. pozici. Opačným směrem, tedy mezi bezpečnější země, klesl nejvíce (o 30 příček) Honduras, a to na 51. místo,“ uzavřel Kovalčík.

Jaké viry útočí nejčastěji?

Co se nejrozšířenějších hrozeb na síti týče, těm počítačovým vévodil v uplynulém měsíci škodlivý kód JSEcoin. Ten nasazují počítačoví piráti stále častěji, neboť ještě před měsícem mu patřila druhá příčka. JSEcoin je škodlivý kód postavený na JavaScriptu, který těží kryptoměny a který lze vložit do webových stránek. Těžbu lze spustit přímo v prohlížeči výměnou za zobrazení bez reklam, herní menu nebo jiné výhody.

V rámci mobilních hrozeb byl nejrozšířenějším škodlivým kódem Lotoor. Je to hackerský nástroj, který zneužívá zranitelnosti v operačním systému Android, aby získal root oprávnění na napadeném zařízení. Díky tomu jej pak mohou útočníci ovládat na dálku.

Přehled dalších škodlivých kódů, které dělaly bezpečnostním expertům nejčastěji vrásky na čele, naleznete v našem dřívějším článku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám