Hlavní obsah

Vzdělávací projekt pomáhá dlouhodobě nezaměstnaným

Novinky,

Přes 250 osmidenních kurzů na 52 místech v Čechách a na 46 místech na Moravě proběhlo od zahájení první fáze vzdělávacích projektů PROKOP, určených zejména pro dlouhodobě nezaměstnané. Soustava projektů běží od roku 2016, až letos by aktivity měly pokrýt skutečně celé území České republiky.

Foto: Profimedia.cz

Uchazečům o práci, hlavně těm dlouhodobě nezaměstnaným, se může hodit kurz finanční gramotnosti.

Článek

V rámci projektů bylo v Jihomoravském kraji úspěšně podpořeno 670 účastníků, ve Zlínském 441, v Olomouckém 603 a v kraji Moravskoslezském 948 lidí. Z regionů zapojených v Čechách bylo v Jihočeském kraji podpořeno prozatím 190 účastníků, v Libereckém 155, ve Středočeském kraji 182, v Praze 128 a Ústeckém kraji 346.

Doposud tedy PROKOP (Prohlubování kompetencí pro zvýšení zaměstnatelnosti) pomohl již téměř 3700 zúčastněným evidovaným na Úřadu práce ČR, každým dnem přibývají další.

Kurz finanční gramotnosti

První čtyři dny kurzu se věnují finanční a občanské gramotnosti, další dny je výuka zaměřena na takzvané měkké dovednosti, mezi které patří schopnost efektivní komunikace a spolupráce, samostatnost, řešení problémů či plánování a organizování práce.

„I přes nízkou míru nezaměstnanosti dnes zůstává v evidenci úřadu práce nemálo osob se závažnými důvody, které jim brání v návratu na pracovní trh. Účastí v těchto projektech se jim otevírá cesta k řešení jejich dlouho odkládaných a kumulovaných problémů,“ konstatoval Richard Ščerba, ředitel Fondu dalšího vzdělávání, který projekty realizuje.

Lidé s nízkými příjmy, natož ti bez práce, jsou často zadluženi a čelí exekucím. Od mnohých účastníků kurzu zaznělo, že po absolvování první části, ve které se věnují finanční gramotnosti, se jim objasnily nástrahy spotřebitelských půjček.

Uvědomili si, jak důležité je znát podmínky, solidnost věřitele, od kterého si půjčují, i jak nebezpečné je splácet dluh další půjčkou. Možnost požádat o osobní bankrot se pro některé z nich stala motivací k hledání zaměstnání, zajištění stálého příjmu – a tím získání možnosti postupně se svých dluhů zbavit.

Nejsou připraveni na změnu

Někteří jedinci se často neumějí prezentovat, nevědí si rady kupříkladu s diskriminačními otázkami, nemají správně napsaný životopis a často nejsou ani připraveni na změnu, kterou pro ně nástup do zaměstnání představuje.

Po absolvování kurzu mají účastníci možnost pokračovat v individuálním poradenství, které je nástrojem k udržení motivace, aby využili navazující aktivity úřadu práce, neztráceli sebedůvěru a utvrdili se v možnosti vlastního uplatnění.

Ze zpětné vazby od účastníků projektu i samotných lektorů vyplývá, že absolventi kurzů oceňují nejen předávání zkušeností a informací, ale také navázání nových přátelství či vzájemné sdílení společných problémů.

„Vidět rozdíl mezi postojem účastníků na začátku kurzu, který není vždy tak docela vstřícný, a spokojenými účastníky, kteří se na konci jen neradi rozcházejí, je pro nás důkazem toho, že PROKOP má smysl,“ shrnula gestorka projektu Michaela Svobodová.

Realizátor aktivit - Fond dalšího vzdělávání - je státní příspěvková organizace ministerstva práce. Dané projekty jsou financovány z evropských fondů i ze státního rozpočtu ČR.

Reklama

Související články

Úřad práce loni odňal téměř 1500 dávek

Od ledna do prosince 2017 provedli zaměstnanci Úřadu práce ČR celkem 40 548 sociálních šetření a 70 345 šetření v místě. Na základě zjištěných skutečností...

Výběr článků

Načítám