Hlavní obsah

Studenti častěji absolvují stáže

Právo, Novinky, kil, fš

Počet absolventů škol, kteří jsou schopni prokázat se praxí při studiu, roste. V technických oborech je to v průměru 60 procent uchazečů o práci, v informačních technologiích (IT) dokonce až 80 procent. Studenti humanitních oborů jsou na tom hůře, praxí jich projde podle šetření personální agentury Grafton maximálně třetina.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Růst počtu absolventů, kteří při studiu prošli alespoň základní pracovní praxí, zaměstnavatelé vítají a jsou ochotni to ocenit. Finanční představy absolventů škol jsou sice obvykle vyšší, než jaká je realita, přesto mají díky plošnému růstu mezd šanci získat dobře placenou práci. V některých oborech, jako například v IT, překračují nástupní mzdy i 40 tisíc Kč, mimo Prahu pak 30 tisíc,“ poznamenala Jitka Součková z Grafton Recruitment.

Dobrou zprávou přitom podle ní je, že rozdíl mezi mzdami absolventů technických a humanitních škol již není tak dramatický. „Je to zejména díky širšímu uplatnění absolventů humanitních oborů v segmentu podnikových služeb, kde je ovšem výrazný tlak na znalost cizích jazyků,“ doplnila.

Technici mají víc příležitostí

Velký rozdíl mezi oběma skupinami absolventů však nadále panuje v počtu pracovních nabídek. Průzkum ukázal, že absolventi technických škol mají ve všech regionech ČR výrazně větší šanci najít zajímavé pracovní uplatnění než absolventi humanitních oborů.

V Praze, Ostravě, Brně či Olomouci činí poměr pracovních nabídek pro obě skupiny 6:4 ve prospěch techniků, v ostatních regionech 8:2, na Zlínsku dokonce 9:1.

Firmám se také vyplácí, když potenciální zaměstnance samy oslovují, a to přes sociální sítě. Novinkám to již v únoru řekla manažerka náboru společnosti Seznam.cz Lucie Krupková. Zejména programátoři se tak dají sehnat velmi dobře. Pro studenty má navíc firma Trainee program (stáž, pracovní zkušenost pro studenty, školicí program – pozn. red.) jak pro juniorní vývojáře, tak v oblasti online marketingu. [celá zpráva]

V souvislosti se stážemi je vhodné připomenout, že praxí si student zvyšuje šance na získání dobrého místa ve firmě, kterou si vybere, či na nastartování vlastní kariéry.

Personalistka Kamila Bosáková ze společnosti Jan Becher Pernod Ricard potvrzuje důležitost toho, když absolvent už alespoň trochu ví, co znamená pravidelně chodit do práce. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Firmy si vychovávají odborníky samy

Firmy v České republice stále obtížněji hledají technicky vzdělanou pracovní sílu a řada z nich už přestala doufat v systémovou pomoc státu. Zakládají proto...

Výběr článků

Načítám