Hlavní obsah

Největší zájem je o strojaře a informatiky, vyplynulo z průzkumu brněnské techniky

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké učení technické (VUT) v Brně zpracovalo výzkum, ve kterém se více než 1200 absolventů školy vyjádřilo ke svému nástupu do práce. Mezi nejžádanější patří informatici a absolventi strojírenských oborů, nově se mezi ně dostali i absolventi Fakulty chemické. Rovněž je pro brněnskou techniku pozitivní, že si 92 procent jejích absolventů našlo práci do čtvrt roku po promocích, z nichž část pracovala již při studiu.

Foto: VUT - Igor Šefr

Promoce absolventů brněnské techniky. Ilustrační foto

Článek

Nezaměstnanost je na rekordně nízké úrovni a o technicky vzdělané vysokoškoláky je dlouhodobě obecně zájem, samozřejmě nejen o ty z VUT.

Brněnská technika oslovuje své absolventy v rozsáhlém průzkumu každé dva roky. V nejnovějším dotazníkovém šetření odpovědělo 1222 bývalých studentů, kteří absolvovali školu v letech 2015 a 2016. Z výzkumu vyplynulo, že do čtvrt roku po škole má práci 96 procent absolventů Fakulty informačních technologií a stejně vysokým podílem se může chlubit i Fakulta strojního inženýrství.

„Absolventi IT oborů patří mezi nejžádanější z VUT. Průměrný nástupní plat absolventa informatiky je 34 907 Kč, už po roce se ale dostává v průměru na 46 683 korun, což je nejvyšší průměrný plat napříč fakultami,“ uvedl Pavel Zemčík, děkan Fakulty informačních technologií. Absolventi informatiky a strojírenství označují hledání místa za spíše snadné nebo velmi snadné.

Zájem o chemiky

Kromě informatiků a strojařů se mezi nejžádanější absolventy dostali vůbec poprvé i zástupci Fakulty chemické.

„Na 74 procent absolventů Fakulty chemické v dotazníku uvedlo, že byli domluveni s budoucím zaměstnavatelem ještě před ukončením studia. Dalších 19 procent si pak našlo práci hned po škole, takže do čtvrt roku od absolutoria už pracovalo 93 procent našich absolventů. Přitom ještě před pár lety se tento podíl pohyboval okolo 74 procent,“ upozornil děkan fakulty Martin Weiter.

Protože ale chemici ze všech absolventů VUT nejčastěji působí ve státní nebo veřejné organizaci, jejich platy nedosahují takové výše jako v případě informatiků, jak škola připomněla. Druhý nejvyšší nástupní plat po IT odbornících mají absolventi Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií, a to 29 985 Kč.

Také absolventi Fakulty stavební se nemusejí bát nezaměstnanosti. I v tomto případě má 93 procent z nich práci do čtvrt roku po promoci, stavaři navíc nejčastěji působí po škole v české soukromé firmě. Oproti tomu například 54 procent absolventů Fakulty architektury volí cestu samostatného podnikání a ze všech absolventů jsou nejčastěji v zahraničí.

Podle nejnovějších dat pozvolna roste podíl těch, kteří pracují už při škole – zatímco v minulém šetření měla zajištěnou práci před ukončením studia polovina absolventů, nyní se jednalo o 62 procent. „Co nás ale velmi těší, je fakt, že 93 procent našich bývalých studentů je se svým uplatněním na trhu práce spokojených,“ uzavřel rektor Petr Štěpánek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám