Hlavní obsah

Část firem se snaží myslet na kondici zaměstnanců

Právo, kil

Rozcvička přímo v kanceláři, hodina běhu s osobním trenérem nebo interaktivní seminář o zdravém životním stylu. I takové benefity nabízejí firmy v Česku svým zaměstnancům. Sedavé zaměstnání se totiž nedá vykompenzovat jen víkendovou procházkou nebo cyklistickým výletem. Málo pohyblivé pracovníky dostihnou zdravotní problémy a někteří zaměstnavatelé si toho jsou dobře vědomi.

Foto: Profimedia.cz

Některé firmy umožňují zaměstnancům zacvičit si pod dozorem profesionálního trenéra.

Článek

U českých zaměstnanců mají už tradičně úspěch předplacené či dotované firemní karty a kupóny, s nimiž si lze zacvičit ve vybraných sportovních zařízeních. Některé společnosti však vycházejí svým lidem v jejich cvičebních aktivitách ještě více vstříc.

Lidé by měli kompenzovat sedavé zaměstnání pravidelným pohybem, který tělo zatěžuje rovnoměrně.
Jan Krulík, fyzioterapeut

Například zaměstnanci české pobočky Pepsi mají možnost zacvičit si a zaběhat zdarma s profesionálním trenérem. „Není to pro nás benefit jako stravenky nebo mobilní telefon, jde o podporu zdravého životního stylu, který se podílí na dobrém pracovním výkonu,“ vysvětluje manažer Pepsi Jiří Struk s tím, že trénovat mohou zaměstnanci ráno i večer.

„Když jdu běhat ráno před prací, tak mám víc energie, naopak večer je to můstek k přechodu do soukromého života,“ dodává Struk.

Někdy stačí protáhnout se

Podle fyzioterapeuta Rehabilitační kliniky Malvazinky Jana Krulíka by měli lidé sedavé zaměstnání kompenzovat pravidelným pohybem, který tělo zatěžuje rovnoměrně.

Takovým může být například běh nebo plavání, paddle boarding (pádlování vestoje), nejrůznější kondiční cvičení jako pilates a jóga, ale také komplexní cvičení v posilovně.

„Pokud zaměstnanec tráví dlouhé hodiny vsedě u stolu nebo počítače, jeho tělo je vystaveno statické zátěži, která se v dlouhodobém horizontu projeví nejčastěji bolestmi zad, a to zejména v krční a šíjové oblasti, případně v oblasti beder,“ připomíná Krulík.

Samotné správné sezení u pracovního stolu člověka před bolestmi většinou neuchrání. Málokdo totiž vydrží sedět se správným držením těla déle než několik desítek minut. Přirozenou fyzickou aktivitu lze přitom vyvíjet i v pracovní době.

„Je dobré se pravidelně zvednout od stolu a dojít si třeba pro sklenici vody, ke kopírce nebo se jen protáhnout. Nejen že se tělo dostane do jiné polohy, ale zároveň se změní také dechový rytmus, hloubka dýchání, rozproudí se krev a trochu se probere i mozek,“ poznamenává fyzioterapeut.

Pomáhá i osvěta

Přispět ke zdraví a kondici svých zaměstnanců firmy nemusí jen přímou podporou fyzických aktivit. Hypermarkety Globus zaznamenaly velký úspěch se semináři, které pojednávají o zdravém životním stylu jako celku.

„Pravidelně pořádáme pro naše zaměstnance dny zdraví, na nichž se mohou v rámci seminářů a workshopů dozvědět, jak správně cvičit, číst etikety na produktech nebo si rychle a zdravě uvařit. Všeobecně je téma zdraví mezi našimi kolegy populární a my se je v tom snažíme podpořit,“ říká Pavla Hobíková, mluvčí zmíněných hypermarketů.

Všeho moc škodí

Obecně se fyzička Čechů mírně zlepšuje. Hlavně ve velkých městech mají lidé dostatek příležitostí ke sportovnímu vyžití a také čas věnovat se sami sobě, případně sportovat s celou rodinou. I u fyzicky aktivních lidí však existují rizika.

„Bohužel se poměrně často setkávám s nárazovými sportovci, kteří se z relativního nicnedělání vrhnou na sport s takovou intenzitou, že si někdy zdravotně ublíží,“ varuje Krulík.

Reklama

Související články

Firmy si hlídají zdraví zaměstnanců

Přestože většina zaměstnanců si spojuje ochranu zdraví při práci s předcházením úrazům, zaměstnavatelé toho dělají v oblasti zdraví mnohem víc.

Výběr článků

Načítám