Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Raketu kvôli nepriaznivému priebehu neláme. Nadal vstal z mŕtvych

Na svetelnej tabuli svieti 7:6 (3), 3:6, 5:1 a 40:15. Daniil Medvedev podáva na víťazstvo, stávkové kancelárie na jeho triumf už ani neprijímajú kurzy. Podobných zápasov sa počas roka odohrajú tisíce a vo väčšine môžete vypnúť televízor, lebo karty sú rozdané.

14.11.2019 15:18
Nadal Foto: ,
Rafael Nadal v stredu na turnaji majstrov v Londýne opäť vstal z mŕtvych.
debata

To všetko platí iba dovtedy, kým na opačnej strane kurtu nestojí Rafael Nadal. Tenista, ktorý svoj osud prijme až vtedy, keď je o ňom definitívne rozhodnuté.

Neláme raketu

Španielsky šampión v stredu večer na turnaji majstrov v Londýne dokonal veľký obrat. Vychádzajúcu ruskú hviezdu, ktorú premohol aj vo finále US Open, tentoraz dorazil v tajbrejku. Udržal si šancu na postup zo skupiny i post koncoročnej svetovej jednotky.

„Úprimne? Mal som nesmierne veľa šťastia. V takom momente si poviete, že o päť minút už budete v šatni,“ prezradil 33-ročný Malorčan.

Zrejme to však bola len zdvorilostná fráza, lebo Nadal už neraz v kariére otočil „beznádejný“ zápas. Teraz sa mu to podarilo ukážkovým spôsobom. „Nebudem lámať raketu, keď prehrávam 1:5 v treťom sete. Neprestanem sa ovládať na kurte len preto, že veci nejdú správnym smerom. Treba len bojovať a zostať pozitívny,“ prezradil svoje know-how.

Pochopiteľne, Medvedev zostal po zápase sklamaný. Nielenže prišiel o semifinálovú šancu, ale v krátkom čase mal hrajúcu legendu už druhýkrát na lopate.

„S mojou mentalitou i prístupom niečo nie je v poriadku,“ skritizoval sám seba. „Veru, nie je to Medvedev, akého sme videli pred šiestimi týždňami,“ pridala sa niekdajšia svetová jednotka Jevgenij Kafelnikov.

Rozhodne Zverev

Situácia v skupine Andreho Aggasiho je po stredajších zápasoch zamotaná. Istým postupujúcim je Grék Stefanos Tsitsipas. Do semifinále síce môže prekĺznuť aj Nadal, no lepšie karty má v rukách aj tak Alexander Zverev. Medvedev už postúpiť nemôže.

Je to jednoduché. Nadal musí veriť vo víťazstvo nad Tsitsipasom a súbežne v prehru obhajcu Zvereva s Medvedevom. V prípade triumfu Zvereva by však postúpil práve tento Nemec, keďže má proti Nadalovi víťazný vzájomný zápas. Ďalšou nepríjemnou správou pre 19-násobného grandslamového šampióna je odhodlaný Aténčan.

„Do zápasu s Nadalom dám všetko, aj dušu. Bude to pre mňa vážna skúška a zároveň dobrá príprava na semifinále. Pokúsim sa získať na tomto turnaji čo najviac,“ uviedol 21-ročný Tsitsipas.

Nejde však len o postup zo skupiny. Nadal môže aj naďalej brániť pozíciu svetovej jednotky – istotu bude mať iba v prípade, ak postúpi do finále. Inak sa bude musieť spoliehať na zakopnutie veľkého rivala Novaka Djokoviča.

Prekliaty Londýn

Akokoľvek príťažlivo môže pozícia koncoročnej jednotky vyzerať, nie je to jediná Nadalova motivácia. Španielsky veterán sa kvalifikoval na hviezdne podujatie už pätnástykrát v kariére, ale nikdy ho nevyhral.

Vo finále bol v rokoch 2010 a 2013, v oboch prípadoch však odchádzal sklamaný. Keď sa ho novinári pýtali na vysvetlenie, odpovedal priamo.

„Nemyslím si, že by ma na tomto turnaji sprevádzala smola. Potom by som musel označiť moje víťazstvá za šťastie. Takto to jednoducho nefunguje,“ zamyslel sa čerstvý ženáč z Malorky.

Pravda o jeho zlyhaniach v Londýne bude zrejme niekde inde. O nepríjemných zdravotných komplikáciách sa rozpráva prakticky od začiatku jeho kariéry.

„Na nohách má veľké a vypracované svaly, problémom sú však jeho malé chodidlá. Nápory na úpony sú také veľké – prejavuje sa to predovšetkým na kolenách. Dávam mu maximálne tri sezóny,“ uviedol v roku 2009 pre idnes.cz fyzioterapeut Michal Novotný, ktorý Nadala neraz ošetroval.

Táto skľúčujúca prognóza sa našťastie nepotvrdila, Nadal odvtedy vyhral veľa grandslamových turnajov, naposledy v septembri v New Yorku. Pravdou však zostáva, že s jeho telom to nie je také jednoduché, ako napríklad u Rogera Federera.

„Je to súčasť mojej kariéry. V minulosti som odohral veľa náročných sezón, stretával som súperov s rôznymi štýlmi a na rozdielnych povrchoch. Keď som na záver roka dorazil na turnaj majstrov, moje telo mi spravidla odmietalo ďalej slúžiť,“ prezradil.

Napokon, aj tentoraz to s ním vyzeralo všelijako. Pred začiatkom podujatia sa špekulovalo, či vôbec do Londýna príde. Španiel si pred pár týždňami v Paríži privodil zranenie v oblasti brucha a nenastúpil na semifinálový zápas. O tom, že v Británii bude nakoniec štartovať, sa rozhodol až na poslednú chvíľu.

Čo prinesie život

Nadal však nie je mužom sebaľutovania a zbytočných – nič neriešiacich – myšlienok. Skôr naopak. „Nikdy som nerozmýšľal nad tým, prečo sa mi to deje. To je jednoducho život. To sa stáva. Musíte to prijať. Niekedy sa na vás usmeje šťastie, inokedy je to zasa opačne, no akceptovať treba všetko, čo život prinesie. Presne to som robil počas celej kariéry,“ dodal.

O tom, kto ovládne turnaj majstrov, sa rozhodne až v nedeľu. O koncoročnej svetovej jednotke možno aj skôr. Isté je, že Nadal dá do toho všetko. A vzápätí prijme každý výsledok. Ako správny šampión.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Turnaj majstrov 2019