Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Česko

Stan a neustlané spacáky v Karolinu. Zima musí odstoupit, hlásají protestující studenti

Rektor UK Tomáš Zima (vpravo) se setkal s protestujícími v sídle univerzity v Karolinu. foto: ČTK

Reportáž
PRAHA - Stávka probíhá pokojně, říká vrátný čtvrteční směny pan Tesarčík. Asi dvě desítky studentů sedí ve vstupní hale Karolina v diskusním kroužku a připravují se na tiskovou konferenci. Oproti předešlým dnům je atmosféra výrazně klidnější. Vysokoškoláci debatují o dalších postupech pro případ, že rektor UK Tomáš Zima neodstoupí. Tohoto požadavku se nehodlají vzdát.
  19:11

Ještě ve čtvrtek odpoledne byli studenti plní naděje. Jejich další pokus o donucení rektora Zimy k rezignaci se ale nezdařil. A proto se rozhodli, že ještě další noc stráví ve vstupní hale rektorátu Univerzity Karlovy (UK) v Karolinu.

Stávka studentů v Karolinu.
Stávka studentů v Karolinu.

„Dokud rektor nepodá demisi, budeme tu sedět,“ říká jeden ze stávkujících. „Debatě se otevřeme až s novým vedením, teprve potom může být konstruktivní,“ oznamuje protestující Matyáš Jakubů.

„Místo toho, aby posiloval důvěryhodnost vědy v očích veřejnosti, vědu svým jednáním diskredituje a prostředků univerzity využívá k vlastnímu zviditelnění,“ tvrdí studenti v tiskové zprávě o rektoru Zimovi.

Řešení klimatické krize

Vysokoškoláci poměrně radikálně žádají, aby fakulty přešly na dodavatele obnovitelné energie a minimalizovaly svou energetickou spotřebu, okamžitě ukončily spolupráci a přestaly přijímat finanční podporu od významných znečišťovatelů životního prostředí a těch, kteří přispívají k prohlubování sociálních nespravedlností a mnoho dalšího.

„Snažíme se, aby se univerzity chovaly udržitelněji,“ sděluje pro server Lidovky.cz Matyáš Jakubů. „V jiných zemích je běžnou praxí, že univerzity na klimatickou krizi reagují a není důvod, proč by to u nás mělo být jinak.“ ujasňují studenti ve čtvrteční tiskové zprávě.

Rektor v reakci již dříve uvedl, že téma změny klimatu považuje za velmi vážný problém, kterému se univerzita intenzivně věnuje. Za důležité považuje i aktivity studentů, které na téma upozorňují. Dodal, že vítá kritickou diskusi, ale setkání se zástupci stávkujících studentů ve středu podle něj ukázalo, že o debatu příliš zájem nemají. Rektor se studenty diskutoval ve vstupní hale, kterou obsadili.

Podle vrátného Tesarčíka ve vestibulu rektorátu UK přenocovalo ze středy na čtvrtek kolem 100 studentů, číslo se ale mění. Celkový počet zúčastněných odhaduje Matyáš Jakubů na 200. Celkem má Univerzita Karlova kolem 45 tisíc studentů. Vrátný připodobňuje současný stav k indiánským osadám. V hale totiž ještě ve čtvrtek odpoledne můžeme vidět neustlané spacáky, deky i postavený stan.

Na otázku, kdy hodlají vestibul národní kulturní památky opustit, prý momentálně hledají odpověď. Pokud nebude rektor Zima rezignovat, budou studenti ve stávce pokračovat. Řeší ale otázku, zda setrvají v Karolinu, nebo místo působení změní. Zhruba dvacítka studentů se rozhodla, že na místě vydrží do pátku. 

Home Credit odstoupí od smlouvy s Univerzitou Karlovou. Rektor: Stejně jsme chtěli spolupráci ukončit

Zima musí odstoupit

Protestující Zimovi vytýkají zejména aféru kolem spolupráce univerzity s úvěrovou společností Home Credit, která se zavázala univerzitě po dobu tří let poskytovat ročně půl milionu korun. Vedení univerzity čelilo za toto partnerství kritice a Home Credit od smlouvy následně odstoupil. Vedle toho studenti poukazují na to, že Home Credit patří Petru Kellnerovi, který přispívá Institutu Václava Klause, jenž popírá klimatické změny.

Stávkujícím studentům dnes ovšem univerzita nabídla pouze možnost diskuze o tématu klimatické změny a možných opatřeních v rámci univerzity, konkrétně na nejbližším zasedání Akademického senátu UK.

V každém městě prý mají své stoupence, kteří svůj nesouhlas vyjadřují různými způsoby. Například v Brně již jednají právě formou Akademických senátů.

Akce, ani výstavy v Karolinu nejsou narušeny. Ačkoliv skupinu pořadatelé požádali, aby opustila prostor vstupní haly, studenti nevyhověli a pouze uvolnili vchod.

Protest studentů začal v úterý v budově Filozofické fakulty UK. Prostory vestibulu v Karolinu obsadili studenti ve středu odpoledne. 

Autor: