Hlavní obsah

Česko - Kosovo 2:1Drama, a přece postup! Fotbalisté po obratu drží skvělou sérii, znovu jedou na EURO

MinutaMin. Tým Hráč Akce
50. Nuhiu 0 : 1
71. Král 1 : 1
79. Čelůstka 2 : 1
Záznam online reportáže

Pavel DosadilSport.cz
Aktualizováno

Skvělá série zůstala zachována. Samostatná česká reprezentace postoupila ze všech sedmi kvalifikací mistrovství Evropy. V Plzni sice prohrávala, nakonec však porazila Kosovo 2:1 a potřebnou definitivu tak kolo před koncem skupiny A získala. Tým trenéra Jaroslava Šilhavého slaví v předstihu postup na EURO 2020. V závěrečném nedělním duelu v Bulharsku již o něj nemůže přijít. O postupové góly se postarali Alex Král a Ondřej Čelůstka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Střelec první české branky proti Kosovu Alex Král (vlevo) se raduje s Lukášem Masopustem.

Článek
Fotogalerie

Kouč Šilhavý nasadil očekávanou jedenáctku s plzeňským Krmenčíkem na hrotu, Ondrášek či Kadeřábek zůstali jen na lavičce.

Češi začali aktivně, jako by chtěli postupový mečbol proměnit co nejdříve. Jankto prudkou střelou málem knokautoval Alitiho, Krmenčíkovu vydařenou střelu pod břevno pak gólman Muric skvěle vyškrábl. Z místa pravého obránce ofenzivu podpořil Coufal, branku jen těsně minul.

Kosovo bylo pod tlakem a jeho brankář střádal důležité zákroky. Vytěsnil Janktovu přesnou střelu z přímého kopu i Součkovu hlavičku po rohu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír darida (vpravo) v souboji s Fidanem Alitim. Za nimi Valon Berisha.

Remíza postupový rébus neřešila, i na českém týmu byla znát jistá křečovitost a nervozita z rozhodujícího kroku. Balkánci se deset minut přes přestávkou osmělili a domácí jim nahráli řadou nepřesností.

Jak dobře favorit první půli začal, tak mdle ji končil. A nástup do druhé byl ještě horší. Kosovo ucítilo šanci a šlo si pro ni. Když Hadergjonaj přesně odcentroval, na svém místě chyběl liknavě se vracející Brabec a Nuhiu tak mohl efektní hlavičkou v pádu otevřít skóre. Legionář z Sheffieldu Wednesday tak skvěle zastoupil zraněného kanonýra Muriqiho...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Souček (uprostřed) v souboji s kosovskou defenzivou.

Malér byl na světě, za stavu 0:1 se Kosovo v průběžné tabulce dostalo o dva body před český tým. A když už Darida míč do sítě nestal, gól pro Součkův faul na brankáře neplatil.

Vyrovnání přišlo prakticky z ničeho. Míč se před vápnem odrazil před Krále, ruský krajánek se do něj opřel a zacílil přesně. Češi se vrhli na zteč a Jankto trefil břevno, stejně jako vzápětí Ondrášek.

Vítězného gólu se však přece jen dočkali. Byl u nej znovu Král, jehož hlavičku do sítě ještě jemně tečoval stoper Čelůstka.

Z těchto situací většinou v tréninku dávám gól, chtěl jsem toho využít i v zápase, liboval si Alex Král

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Postupovou výhru si už Češi v závěru vzít nenechali.

Šampionát v příštím roce se poprvé v historii uskuteční ve 12 zemích, závěrečný turnaj se bude losovat 30. listopadu v Bukurešti. Na ME projdou první dva týmy z každé kvalifikační skupiny, o zbylá čtyři místa se bude hrát v březnovém play off podle umístění z loňské Ligy národů.

Utkání skupiny A kvalifikace fotbalového ME 2020 v Plzni:
Česko - Kosovo 2:1 (0:0)
Branky: 71. Král, 79. Čelůstka - 50. Nuhiu. Rozhodčí: Rocchi - Meli, Carbone (všichni It.). ŽK: Bořil, Souček - Rashkaj, Aliti, Nuhiu, Zhegrova. Diváci: 10 986.
Česko: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Brabec, Bořil - Král, Souček - Masopust (76. Ševčík), Darida, Jankto (90. Kadeřábek) - Krmenčík (61. Ondrášek). Trenér: Šilhavý.
Kosovo: Muric - Vojvoda, Rrahmani, Aliti, Kololli - Rashkaj (46. Halimi), V. Berisha - Hadergjonaj (77. Zhegrova), Celina (85. Rashani), Rashica - Nuhiu. Trenér: Challandes.
Další čtvrteční zápasy kvalifikace ME najdete zde.

Reklama

Související témata: