Kvalifikace ME 2020 • Skupina A • 20:45

Česko - Kosovo

Česko
2:1
0:0
Konec utkání
Kosovo
71. Král
79. Čelůstka
50. Nuhiu

Dobrý den, vítejte u online přenosu z kvalifikačního utkání na mistrovství Evropy 2020 mezi Českou republikou a Kosovem. Zápas začíná v 20:45. 

České fotbalisty čeká zřejmě klíčový zápas celého kvalifikačního cyklu. Do konce skupiny už zbývají jen dvě utkání a ve hře je postup na mistrovství Evropy 2020. Svěřenci Jaroslava Šilhavého mají výbornou výchozí pozici. Okupují totiž druhé místo, které zaručuje postup. Na vedoucí Anglii již nejspíš nedosáhnou, vše ale mají ve svých rukách. Dnes se totiž doma představí s Kosovem, které je třetí a ztrácí na český výběr jediný bod. Výhra by znamenala jistotu postupu už po dnešku a nedělní duel v Bulharskem už by se hrál v klidu, výsledek už by toho moc nezměnil. Remíza by znamenala nervy až do posledního hvizdu nedělního duelu. Kosovo čeká sice v posledním duelu doma Anglie, už ale ukázali, že jsou schopni favority potrápit. Své o tom ví i český celek, který na Balkáně neslavně prohrál.

Jaroslav Šilhavý vyšel na trávník tuto jedenáctku. Jedná se o skoro stejný tým, který nastoupil i v domácím duelu s Anglií. Akorát se řešilo, kdo nastoupí na hrotu místo zraněného Patrika Schicka. Před Zdeňkem Ondráškem dostal nakonec přednost v útoku dnes domácí střelec Michael Krmenčík.

Náš soupeř naskočí v této sestavě. 

Trenér Jaroslav Šilhavý si vůbec nepřipouští, že by čeští fotbalisté ve čtvrtečním předposledním utkání kvalifikace mistrovství Evropy s Kosovem v Plzni neuspěli. Jeho svěřenci si v případě vítězství zajistí s předstihem postup na šampionát. Kouč je přesvědčen, se reprezentanti poučí ze zářijové prohry 1:2 v úvodním vzájemném duelu v Prištině a nezopakují stejné chyby. "Myslím, že není potřeba motivovat hráče k tomu, aby se koncentrovali. Všichni vědí, o co jde. Věřím, že to zvládneme. Vůbec si nepřipouštíme, že bychom to nezvládli a prohráli," řekl Šilhavý na tiskové konferenci ve svém rodišti Plzni, kde se bude zápas hrát.

 

"Ten zápas, který nás zítra čeká, je skoro zápas roku. Tam se rozhodne, jestli budeme na Euru už po čtvrtku, nebo jak to s námi bude. Mám z přístupu hráčů dobrý pocit, myslím, že tým udělal kus práce, ale musí se to potvrdit zítra. Jinak by to přišlo vše vniveč, třeba i vítězství s Anglií, které bylo velké. Kdybychom to nepotvrdili zítra, bylo by to špatné. Ale vůbec si to nechceme dávat do hlavy," uvedl Šilhavý.

Důležitost utkání si uvědomují i samotní hráči. "Očekávání budou samozřejmě veliká. Když jsme dokázali porazit Anglii, všichni počítají s tím, že dokážeme porazit nebo že bychom měli porazit Kosovo. Ten zápas bude hrozně složitý, protože pro ně je to také jedna z posledních šancí, jak zůstat ve hře o postup," řekl novinářům Vaclík. "Vědí, že poslední zápas mají doma s Anglií, my zase jedeme do Bulharska. Anglie přijede do Kosova s jasným postupem. Proměnných je hodně. Ustát to v hlavě bude dost důležité," uvedl gólman Sevilly.

 

Kromě postupu budou chtít Češi odčinit i první vzájemný souboj, který Kosovo vyhrálo 2:1. "Věřím, že zápas z naší strany bude lepší. Všichni jsme vnímali, že kritika po zápase byla velká. V některých věcech jsme v tom souhlasili, v některých jsme měli jiný úhel pohledu na to, co se psalo. Určitě nám pomůže, že hrajeme doma. Výsledek se v Kosovu nepovedl. Věřím, že tentokrát bude mnohem lepší a že ve čtvrtek ukážeme, že na Euru si zasloužíme být my a ne Kosovo," prohlásil Vaclík.

Duel se odehraje v Plzni, což rozhodně kvituje stoper Jakub Brabec. Ten zároveň věří, že domácí prostředí českému tmu pomůže. "Budeme se trošku upínat na to, abychom to doma zvládli, vyhráli a potvrdili postup. Je to pro nás klíčové, chceme to zlomit už ve čtvrtek, zvlášť s hlavním konkurentem v boji o postup. Měli bychom potvrdit, že na Euro patříme my a ne oni. Věřím, že využijeme výhodu domácího prostředí," uvedl Brabec.

 

"Budeme se trošku upínat na to, abychom to doma zvládli, vyhráli a potvrdili postup. Je to pro nás klíčové, chceme to zlomit už ve čtvrtek, zvlášť s hlavním konkurentem v boji o postup. Měli bychom potvrdit, že na Euro patříme my a ne oni. Věřím, že využijeme výhodu domácího prostředí," uvedl Brabec.

Nejmladší evropský stát usiluje o postup na evropské mistrovství poprvé ve své historii. Země, která má stále potíže s plným mezinárodním uznáním, byla přijata do FIFA a UEFA teprve v roce 2016. Kosovská média upozorňují, že klíč k postupu se nachází v policisty obležené Plzni. Bezpečnostní opatření v souvislosti se zápasem vnímají citlivě. Okolí hotelu, kde je reprezentace ubytována, hlídají policisté. Více než obvykle je jich i v ulicích. Důvodem opatření je především zadržení několika Čechů s předměty na podporu Srbska, od kterého se Kosovo osamostatnilo a které si jej stále nárokuje, před zářijovým zápasem v Prištině. Navíc při následné státní návštěvě Srbska prezident Miloš Zeman prohlásil, že má rád Srbsko a nemá rád Kosovo.

Velkým tématem posledního týdne bylo představení nových venkovních dresů národního týmu. Ten má proti zvyklostem netradiční barvu - zelenou. Většina fanoušků, odborné veřejnosti i jiných sportovců se proti takto velké změně ostře vyhradilo. Podívejte se na nejlepší reakce ze sociálních sítí.

K negativním ohlasům na novou podobu dresů fotbalové reprezentace se nejnověji ostře připojila tenisová legenda Jan Kodeš. "Zrovna mám otevřené noviny a nestačím se divit, kam až můžeme klesnout," prohlásil trojnásobný grandslamový šampion. "Je to absolutní šílenost. Dres je symbol národní hrdosti a vlastenectví a oni s ním udělají tohle. Nemůžu to pochopit," dodal Kodeš a pustil se do vedení fotbalové reprezentace. "Pokud si něco takového nechají vnutit od designérů, tak to opravdu považuji za nenormální. Už jen čekám, kdy nám změní hymnu," vyjádřil své rozčilení.

Oba celky nastupují na hrací plochu. Český tým bude hrát v červených dresech s modrými trenýrkami, hosté z Kosova v bílém. Před utkáním si ale vyslechneme hymny obou zemí. 

Utkání o vše začalo. 

1

Jankto se rozběhl do vápna, kosovský obránce Rrahmani si jej ale tělem umě odstavil. 

4

Masopust si nechal utéct míč až za brakovou čáru, jeho centr tak už přišel pozdě. 

5

Češi teď zmáčkli svého soupeře, Janktův centr ale obrana odvrátila. Po otočení hry centroval Coufal a vybojoval rohový kop. 

6

Daridův roh došel na druhou stranu vápna až k Janktovi, který se opřel do míče. Bohužel jeho pokus trefil jen stopera Alitu. 

7

První větší šance českého týmu a práce pro Murice. Daridův centr se snesl na hlavu Krmenčíka, který zakončil velmi dobře. Kosovský brankář šel ale do vzduchu a nádherně vyrazil míč mimo tři tyče. 

9

Pěkná akce českých fotbalistů. Z druhé vlny vběhl do vápna Bořil a hledal pod sebou Alexe Krále, ten v dobré pozice ale míč nedokázal trefit. 

13

Darida chtěl vysunout dopředu Krmenčíka, jeho přihrávku ale zablokoval Aliti. 

15

První žlutý trest utkání. Raškaj na půli hřiště zbytečně zezadu zajel do Bořila a takového fauly se oceňují žlutou kartou. 

18

Druhá velmi dobrá šance českých fotbalistů. Darida přenesl míč na Coufala, který si z pravé strany vápna navedl míč na svou slabší levačku. Pokus o takzvanou "Robbenovku" na zadní tyč ale těsně nevyšel. Míč lehce minul bránu. 

22

Čeští hráči tak dlouho čekali u pravé postranní čáry, až Darida z kroku odcentroval jen do náruče Murice. 

23

Aliti je druhým potrestaným Kosovanem v tomto utkání. Šel totiž tvrdě skluzem do Daridy. Češi mají dobrou možnost zhruba z 28 metrů. 

24

Jakub Jankto zakroutil míč velmi dobře. Míč sice mířil nad bránu, ale Muric jej pro jistotu vyrazil. 

25

K hlavičce po rohovém kopu se dostal Souček, Muric byl ale opět připraven. 

26

Další z rohů Daridy hlavou zakončoval Krmenčík, v pádu ale bránu minul. 

29

Rychlá akce českého týmu po levé straně, Masopustovi ale centr levou nepovedl a skončil jen u Murice. 

31

Hadergjonaj se dostal před Bořila, který jej rukama přibrzdil a vysloužil si žlutou kartu. Je tak prvním potrestaným Čechem v utkání. 

32

Začíná se to ještě více žlutit. Vysoký útočník Kosova Nuhiu na české polovině zajel u lajny do Coufala a zaslouženě byl potrestán. 

34

Daridovi míč skákal, navíc byl pod tlakem. Proto volej slabší levou z dálky skončil nevalně. 

36

Kololli nastřelil ruku Masopusta a Kosovo tak bude rozehrávat zajímavou standardní situaci. 

37

Hodně horko bylo po centru Berišy. Těsně před Vaclíkem odvrátil na roh Souček. 

42

Masopust vtrhl do vápna, jenže v houšti těl nedokázal procpat míč k Daridovi. 

První poločas právě skončil, český tým hraje s Kosovem nerozhodně 0:0. 

První půle začala pro český tým nadějně, prvních dvacet minut hrál dobrý fotbal a dostal se i do solidních šancí, Krmenčíka ale vychytal Muric a Coufal mířil mimo. Poté ale tlak národního týmu opadl a hra se vyrovnala. Český celek začal působit poněkud bezzubě. Do druhého dějství bude potřeba hodně přidat. 

Kosovo bude před startem druhé půle střídat. Halimi nahradí na hrací ploše Raškaje. 

Druhý poločas v Plzni začal, český tým bude útočit na výhru a postup na Euro 2020. 

49

Brabec se u postranní čáry až příliš opřel do obra Nuhia. 

50

Český tým se nachází ve velkých problémech. Hadergjonaj poslal z pravé strany centr, Brabec nezachytil náběh Nuhia a obrovitánský útočník hlavičkou z větší vzdálenosti překonal Tomáše Vaclíka. 

53

Rašica je hodně rychlý hráč a z levé strany tak posílala po průniku centr, ten však lapil do náruče Vaclík. 

55

Rašica byl opět hodně aktivní a tentokrát si vymodlil faul Tomáše Součka. Záložník Slavie navíc uviděl žlutou kartu. 

59

Daridův přímý kop mířil na Krmenčíka, toho ale dobře střežil Aliti. 

60

Zatím největší šance druhého poločasu. Míč z pravé strany nečekaně propadl do vápna až ke Krmenčíkovi, který z první poslal míč do náruče Murice. 

61

První střídání českého týmu. Hrdina duelu s Anglií Zdeněk Ondrášek nahradil Michaela Krmenčíka na hrotu. 

64

Nadějná akce českého týmu, Jakub Jankto se na půli uvolnil efektní kličkou, z hranice vápna ale bránu těsně minul. 

66

Český tým dopravil míč do brány, jenže gól neplatí. Tomáš Souček v souboji o míč fauloval brankáře Murice. Daridova dorážka tak přišla pozdě. 

70

Po delším ošetřování brankáře Murice se pokračuje ve hře. 

71

Český tým se přeci jen dočkal. Masopust tahal míč a prováhal správný moment ke střele, jenže míč se odrazil k Alexi Královi. Kudrnatý záložník se opřel do míče a parádní ranou zpoza vápna srovnal. 

73

Alex Král se pěkně uvolnil a kolmicí našel ve vápně Součka. Ten si zpracoval míč, ale bránu Kosova ve velké šanci minul. 

74

Další velká šance českých fotbalistů. Centr Daridy propadl až na zadní tyč k Janktovi, ten se parádním volejem opřel do míče, jenže svým pokusem trefil tyč.

75

Opět zvonila branková konstrukce. Ránu Jankta hostující obrana odvrátila, poté ještě dorážel Ondrášek, trefil však jen břevno. 

76

Petr Ševčík zažije premiéru v národním týmu. Na trávníku nahradil svého spoluhráče ze Slavie Lukáše Masopusta. 

77

Střídá i Kosovo. Hadergjonaj dnes dohrál, nahrazuje jej Žegrova. 

79

Český tým se dočkal a otáčí vývoj utkání. Daridův roh dokázal Souček v souboji dostat až ke Královi a mladý záložník poslal míč směrem k bráně. Před brankou jej ještě tečoval Ondřej Čelůstka. 

83

Janktovu standardní situaci hostující obrana odvrátila jen na rohový kop. 

84

Ondrášek hodně oživil hru, po rohu se dostal k míči, jenže Brabec na zadní tyči promáchl v obrovské šance. 

85

Rašani nahradil na hrací ploše Celinu, třetí a poslední střídání Kosova. 

89

Kosovo se dere dopředu, ale bránu Vaclíka zatím neohrozilo. Přesto bude rozehrávat rohový kop. 

89

Berišův roh ale zamířil přímo do rukavic Tomáše Vaclíka. 

90

Naposledy střídá i český tým. Jakub Jankto odvedl velmi dobrý výkon a sklízí zasloužený potlesk. Místo něj naskočil Pavel Kadeřábek. 

90

Nastavují se 4 minuty. 

90+1

Žegrova za úder loktem uviděl ještě žlutou kartu. 

90+6

Hra se po ošetřování prodloužila. 

Je konec, český tým otočil duel s Kosovem a po výhře 2:1 slaví postup na Euro. 

Tak se to nakonec povedlo, český tým si vybojoval účast na mistrovství Evropy, kde opět nebude chybět. Postup se v tomto utkání ale nerodil lehce, po slušném úvodu totiž výkon českého týmu opadl a do půle jsme branku neviděli. Po pauze přišla studená sprcha v podobě branky Kosova a dalších dvacet minut trvalo, než se Češi probrali ze zimního spánku. Z toho je vysvobodil až muž s příznačným jménem - Alex Král. Parádní ranou srovnal a nastartoval výkon národního týmu. 

 

Ten poté během pár minut spálil několik šancí, Jankto i Ondrášek trefili břevno, nakonec se však v 79. minutě prosadil tečí po rohovém kopu Čelůstka. Český tým už si poté vedení pohlídal a kolo před koncem už slaví postup na mistrovství Evropy. Tam postupuje společně s Anglií. Nedělní duel s Bulharskem tak už bude jen kosmetickou záležitostí. 

 

Ode mě je to dnes vše, děkuji vám za pozornost a přeji dobrou noc. 

Právě se děje

Další zprávy