Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Pomůže vám to ve volební kampani. Putin vyzval Trumpa, aby se účastnil oslav konce války

Konference v Brasílii, kde se Putin účastní summitu rozvíjejících se ekonomik Brazílie, Číny, Indie, Ruska a Jihoafrické republiky (BRICS). foto: Reuters

Brasília - Ruský prezident Vladimir Putin by rád viděl svého amerického partnera Donalda Trumpa na oslavách 75. výročí konce druhé světové války. Řekl to novinářům na tiskové konferenci v Brasílii, kde se účastní summitu rozvíjejících se ekonomik Brazílie, Číny, Indie, Ruska a Jihoafrické republiky (BRICS). Návštěva Moskvy by podle ruského vůdce Trumpovi pomohla ve volební kampani před obhajobou mandátu v příštím roce.
  21:26

„Pro vůdce země, která podstatně přispěla k boji s nacismem, by i v předvolební kampani byla cesta do Moskvy správným krokem,“ řekl Putin. Zatím prý ale kremelský šéf žádné setkání s americkým prezidentem neplánuje.

Čínský prezident Si Ťin-pching a ruský prezident Vladimir Putin.
Čínský prezident Si Ťin-pching na konferenci v Brasílii.

Putin prý byl v KGB podle tehdejšího posudku ‚morálně pevný’. Už po roce měl u kolegů autoritu

Kreml příští rok v květnu počítá s hojnou účastí zahraničních státníků na oslavách konce války. Trump sám koncem minulého týdne cestu do ruské metropole připustil s tím, že o návštěvě „bude přemýšlet“.

Pozvánku dostali i čínský prezident Si Ťin-pching nebo německá kancléřka Angela Merkelová. Účast už přislíbil francouzský prezident Emmanuel Macron, pozvání přijal také český prezident Miloš Zeman.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč