Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Přehled nájmů v Česku: Kolik dáte za byt ve 400 městech a jaké rozdíly jsou v Praze?

Autor: tva - 
15. listopadu 2019
05:02

Krize bydlení je pro řadu Čechů nejpalčivějším problémem současnosti, a to nejen v hlavním městě. Blesk přináší srovnání nájmů napříč celým Českem. Cenová mapa, kterou poskytlo ministerstvo pro místní rozvoj, odhaluje výši činže v jednotlivých městech třinácti krajů a také v jednotlivých městských částech Prahy. Kde se vyplatí bydlet? A jaké jsou nejatraktivnější lokality v jednotlivých regionech? Podívejte se.

Ve středních Čechách je nejdražší nájemní bydlení v Jesenici v okrese Praha-západ. Nejlevněji naopak v Rožmitále pod Třemšínem.

Na západ od Prahy, konkretně v Jesenici, je aktuálně nejdražší nájemní bydlení ve Středočeském kraji. Třípokojový byt v Jesenici přijde měsíčně v průměru na 17 280 korun. Podívejte se na údaje z jednotlivých měst ve středních Čechách:

Že jsou ceny nájmů v Praze na rekordní úrovni, není žádným tajemstvím. Kde se však v hlavním městě bydlí nejlevněji? Nebo vás naopak zajímá, v které městské části mají nájemníci nejhlouběji do kapsy?

Asi nikoho nepřekvapí, že nejastronomičtější částky padají za nájem v Praze 1. Metr čtvereční v centru Prahy má v průměru hodnotu 359 korun. Za garsonku tak nájemce v průměru zaplatí 12 565 korun měsíčně. Podívejte se na nájmy v jednotlivých městských částech Prahy.

Na Ústecku je nejdražší nájemní bydlení ve Vejprtech. Nejlevněji je pak v Benešově nad Ploučnicí.

Město na samotné hranici s Německem, Vejprty, je nejdražší lokalitou k nájemnímu bydlení v Ústeckém kraji. Ukázala to cenová mapa ministerstva pro místní rozvoj. Za pronájem bytu 3+kk po vás zde budou měsíčně chtít 11 840 korun. V článku naleznete výši nájmů také v ostatních městech Ústeckého kraje:

Na Zlínsku lidé za nájemní bydlení nejvíce zaplatí v Uherském Hradišti. Nejlevněji je pak v Karolince na Vsetínsku.

Hned dvě slovácká města se umístila na předních příčkách tabulky, která porovnává nájemní ceny bytů ve městech Zlínského kraje. Třípokojový byt o rozloze 80 m² vyjde v Uherském Hradišti v průměru na 11 920 korun. O více než tisícovku levnější je pak bydlení v Uherském Brodě. Nabízíme přehlednou tabulku s údaji z jednotlivých měst ve Zlínském kraji:

Na Královéhradecku je nejdražší nájemní bydlení v krajském městě. Nejlevněji je pak v Teplicích nad Metují.

V Hradci Králové vyjde pronajmutí třípokojového bytu v průměru na necelých 14 tisíc měsíčně. Jak jsou na tom ostatní města v kraji? Dozvíte se z tabulky v následujícím článku:

Na jihu Moravy je nejdražší nájem v Brně, nejlevnější ve Vranově nad Dyjí.

Poměrně nepřekvapivě zaujalo první místo v ceně nájmů na jihu Moravy Brno. Za byt o třech místnostech zde zaplatíte necelých 18 tisíc korun měsíčně. A jak vypadají nájmy jinde v Jihomoravském kraji? Podívejte se:

Na jihu Čech je nejdražší nájem v Českých Budějovicích, nejlevnější ve Slavonicích.

Zatímco v Českých Budějovicích zájemce zaplatí za třípokojový byt v průměru 11 600 korun, ve Slavonicích, ležících na česko-moravsko-rakouském pomezí, dá za pronájem stejné bytové plochy (80 m²) téměř polovinu. Průměrnou částku najdete v tabulce nájmů ve městech Jihočeského kraje:

Na Liberecku je nejdražší nájemní bydlení v Jablonci nad Nisou. Nejlevněji je pak v Chrastavě.

Jablonec nad Nisou, Turnov, Česká Lípa, Tanvald a Rokytnice nad Jizerou. To jsou podle cenové mapy nejatraktivnější místa pro nájemní bydlení na Liberecku. V prvně jmenovaném městě vyjde třípokojový byt v průměru na 12 560 korun měsíčně. Celé tabulce s nájmy v Libereckém kraji věnujeme samostatný článek:

Na Karlovarsku je nejdražší nájemní bydlení v Chebu. Nejlevněji je pak ve Žluticích.

Láká vás bydlení na západě Čech? Ačkoli je rozdíl u třípokojového bytu jen osmdesát korun, nejvíce za nájem zaplatíte z celého Karlovarského kraje právě v Chebu (10 960 korun). Nezapomeňte se podívat i na ostatní města v kraji:

Na Vysočině je nejdražší nájem v Jihlavě, nejlevnější v Jemnici.

Nájem bytu 3+kk dělá v Jihlavě měsíčně zhruba 13 280 korun. Jemnice, která zůstala na chvostu tabulky, nabízí pronájem cenově přijatelnější. Průměrnou částku se dozvíte v následujícím článku:

V Plzeňském kraji je nejdražší nájemní bydlení v Plzni. Nejlevněji je pak ve Spáleném Poříčí.

Měsíční nájem v Plzni dělá v průměru 12 400 korun za 3+kk. A jak je na tom například Tachov nebo Domažlice? Podívejte se na údaje z jednotlivých měst v kraji:

Na Pardubicku je nejdražší nájemní bydlení v krajském městě. Nejlevněji je pak ve Třemošnici.

V Pardubicích stojí nájem bytu o třech místnostech necelých 13 tisíc. A za kolik se bydlí v dalších městech kraje? I to se dozvíte z tabulky ve článku:

Na Olomoucku je nejdražší nájemní bydlení v samotné Olomouci. Nejlevněji je pak ve Zlatých Horách.

Za 3+kk v Olomouci zájemce zaplatí v průměru rovných 14 tisíc korun. Podívejte se i na další částky z jednotlivých měst od Hané až po Jeseníky:

V Moravskoslezském kraji je nejdražší nájemní bydlení ve Frýdlantu nad Ostravicí. Nejlevněji je pak v Karviné.

Krajská Ostrava se umístila až v polovině tabulky. Nájemní bydlení na ploše 80 m² zde měsíčně vyjde v průměru na 8640 korun. Za jaké částky se bydlí jinde na severu Moravy a ve Slezsku, se dozvíte v článku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

picoda ( 15. listopadu 2019 17:04 )

1917 ( 15. listopadu 2019 14:03 )

V Praze jako takové bych cajzlům zvedl nájemné klidně min.2x za tu jejich tulení nemoc a flákání se jen na státních úředech kdy za průměrný plat by na státních úřadech nedělala ani uklízečka a pokud by se to cajzlům nelíbilo tak nic jim nebrání se vystěhovat na ten vidlákov, kde budou mít nájemné za pusu a práce je tam taky hafo. Jenže to cajzlům nevoní, práce opravdová je pro ně fůj!!!!!

Manowar ( 15. listopadu 2019 07:08 )

Prý se máme lépe ,kolik zůstane z běžného platu po odečtení nájmu na jídlo a ostatní potřebné věci

Zobrazit celou diskusi