Praha prodá bytové domy s pozemky na Černém Mostě zhruba za 858 milionů korun. Jde o poslední čtyři objekty, které byly v minulosti schváleny k privatizaci. Cena jednotlivých objektů byla stanovena na základě znaleckých posudků. Jde o objekty v ulicích Smikova, Vlčkova, Vašátkova a Anderleho. Majiteli nemovitostí se stanou bytová družstva.

Bytové družstvo Smikova získá za přibližně 208 milionů korun bytový dům se sedmi vchody. Nachází se v něm 56 bytů, k objektu náleží 54 garážových stání. Praha prodá dále Bytovému družstvu Vlčkova objekt se dvěma vchody, 48 byty a třemi nebytovými prostory ke komerčním účelům o ploše zhruba 94 metrů čtverečních. Družstvo za něj hlavnímu městu zaplatí téměř 122 milionů korun.

Bytové družstvo Vašátkova koupí bytový dům se sedmi vchody, ve kterém je 161 bytů zhruba za 326 milionů korun. Součástí objektu je také pět nebytových prostorů s plochou přes 115 metrů čtverečních. Bytové družstvo Anderlova koupí objekt se sedmi vchody a 56 byty skoro za 202 milionů korun. Zároveň získá 54 nebytových prostor, které lze využít jako garáže.

Kolem privatizace před několika měsíci vznikl spor v koalici, když chtěl radní Adam Zábranský (piráti) zastavit všechny prodeje včetně už dříve schválených. Proti tomu se kromě opozice postavila i koaliční TOP 09. Vedení města nakonec rozhodlo, že se dokončí privatizace domů, kde už byl proces prodeje zahájen. Město si v nich nyní ponechá  neobsazené byty.

Podle červnového rozhodnutí zastupitelů město dokončí privatizaci 445 bytů. Naopak u 804 bytů, kde prodej v roce 2012 schválilo zastupitelstvo, ale jednání zatím nezačala, magistrát od prodeje ustoupil.

Metropole se v posledních letech potýká s bytovou krizí a rostoucími cenami bydlení. Podle údajů developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group zdražování nových bytů v Praze na konci září zrychlilo meziročně na 11,5 procenta. Mezičtvrtletně ceny vzrostly o 4,6 procenta na 106 713 korun za metr čtvereční. Počet prodaných bytů za tři čtvrtletí meziročně vzrostl o čtyři procenta na 3950.

Vedení města chce situaci řešit zrychleným povolováním staveb a dalšími opatřeními, jejichž součástí je i zastavení privatizací městských bytů. Měly by sloužit zejména sociálně slabším a pro město potřebným profesím, jako jsou zdravotníci či učitelé.