Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Litevský prezident dal milost dvojici ruských špionů, Moskva slibuje reciprocitu

Svět

  8:53aktualizováno  12:01
Vilnius - Litevský prezident Gitanas Nauséda dal milost dvojici ruských občanů, kteří byli v Litvě předloni odsouzeni za špionáž. V pátek o tom informoval prezidentský úřad. Nauséda tak otevřel cestu k možné třístranné výměně špionů mezi Litvou, Ruskem a Norskem. Šéf ruské civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin uvedl, že Moskva v souvislosti s krokem litevského prezidenta přijme reciproční opatření. Kdy se tak stane, ale neřekl, informovala agentura Reuters.

Litevský prezident Gitanas Nauséda. foto: Reuters

Litevská média s odvoláním na nejmenované zdroje informovala, že Rusové Nikolaj Filipčenko a Sergej Mojsejenko bylo mohli být vyměněni za Aristidise Tamošaitise a Jevgenije Mataitise.

Prezidentské volby v Litvě jednoznačně vyhrál uznávaný ekonom Gitanas Nauséda

Filipčenko si v litevském vězení odpykává desetiletý trest za pokusy zverbovat pracovníky litevské rozvědky k instalování odposlechu v rezidenci bývalé prezidentky Dalie Grybauskaitéové a Mojsejenko trest v délce deseti a půl roku za to, že dodával Rusku informace o činnosti litevské armády.

Právní předpoklady pro možnou výměnu vězněných špionů vytvořili minulý týden litevští poslanci, když schválili novelu trestního zákona, která dává hlavě státu právo omilostnit odsouzené vyzvědače cizího státu.

Výhružky na velvyslanectví. Litva z bezpečnostních důvodů stahuje svého diplomata z Moskvy

Litevská agentura BNS minulý měsíc informovala o tom, že Moskva, Oslo a Vilnius jednají o výměně špionů. Úřady ani jedné z těchto zemí se k věci nechtěly vyjádřit, ale ani zprávu BNS nepopřely.

Moskva v pátek také oznámila, že v blízké budoucnosti posoudí žádost o milost Nora Frodeho Berga, který byl letos v dubnu za vyzvědačství odsouzen ke 14 letům. Podle rozsudku shromažďoval tajné informace o parametrech ruských jaderných ponorek.

Berg je penzionovaný pohraničník, který působil na norsko-ruské hranici. Agentura Reuters píše, že v Bergově domovském městě Kirkenes na severovýchodě Norska lidé vedou kampaň za jeho osvobození. V centru vyvěsili transparent s nápisem „Pomozte Frodemu dostat se domů!“.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.