Hlavní obsah

Chilští policisté střílí demonstrantům do očí. Oslepili jich už přes dvě stovky

Santiago de Chile

Na následky střetů s policií částečně nebo úplně ztratily zrak více než dvě stovky Chilanů. Oslepily je náboje ze vzduchových zbraní, které proti nim používají policisté. Chilané od poloviny října protestují kvůli růstu životních nákladů a neochotě vlády řešit sociální nerovnost, napsal The Washington Post.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté při demonstracích v Chile oslepili stovky demonstrantůVideo: Reuters

 
Článek

„Čelíme skutečné zdravotní krizi. Za poslední tři týdny jsme zaznamenali nejvyšší počet případů, které se týkaly vážných očních komplikací vzniklých následkem střelby,“ řekl doktor Patricio Meza z chilské lékařské fakulty.

Policisté podle něj neberou na protestující lid ohledy a namísto těla míří přímo do obličeje.

Meza uvedl, že nejméně padesát lidí bude potřebovat protetické oko. „Přijdou tak nejen o zrak, ale i o své vlastní oko,“ dodal. Průměrný věk zraněných lidí je 30 let.

Demonstranti v Chile hodili zápalnou lahev a vážně popálili dva policisty

Amerika

Chilané budou v dubnu příštího roku rozhodovat v referendu o tom, zda chtějí novou ústavu. V pátek to po dlouhém jednání parlamentu oznámil předseda Senátu Jaime Quintana. Voliči v referendu odpoví na dvě otázky - zaprvé, zda si přejí novou ústavu, a zadruhé, jaký orgán ji má vytvořit.

Demonstrace v Chile, které jsou nejhoršími protivládními protesty za 30 let, začaly v polovině října. Původně kvůli dalšímu zdražení v metru v hlavním městě Santiago de Chile.

Protesty pokračovaly i poté, co prezident země Sebastián Piñera na začátku listopadu oznámil, že zdražení jízdného ruší. Demonstranti na to ale nedbali a kromě růstu životních nákladů vyčítají vládě také dlouhodobou neochotu řešit sociální nerovnost.

Od začátku protestů zemřelo v Chile nejméně 23 lidí, zraněných je přibližně 2500.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Zdravotníci odnáší zraněného chilského demonstranta po střetu s policií

Reklama

Výběr článků

Načítám