Povinnosť zimných pneumatík sa v poistných zmluvách neuvádza

Poisťovňa pri likvidácii škody zväčša nerieši, či auto jazdilo na letných alebo zimných pneumatikách.

Sú motoristi, ktorí prezúvanie pneumatík podceňujú a počas zimy nemajú zimné pneumatiky. Poisťovne to ani povinne nevyžadujú. Avšak podľa všeobecných poistných podmienok je poistený povinný dbať, aby poistná udalosť nenastala, najmä nesmie porušovať povinnosti smerujúce k odvráteniu alebo zmenšeniu nebezpečenstva, ktoré sú mu právnymi predpismi uložené. V praxi to znamená, že poisťovňa pri likvidácii škody zväčša nerieši, či auto jazdilo na letných alebo zimných pneumatikách.

„Ku kráteniu plnenia by sme pristúpili iba vtedy, ak by sa policajným vyšetrovaním preukázala príčinná súvislosť medzi vznikom škody a nesprávne zvolenými pneumatikami,“ hovorí Martin Križan z oddelenia likvidácie škôd na motorových vozidlách v poisťovni Uniqa. Obdobný postup majú aj v iných poisťovniach. Treba si však podľa vyjadrení Allianzu uvedomiť, že takouto bezohľadnosťou vodiči neohrozujú len seba, ale aj bezpečnosť a životy spolujazdcov a ostatných účastníkov cestnej premávky.

V súčasnosti začínajú na Slovensku prichádzať do popredia aj tzv. celoročné pneumatiky. Poisťovňa pri likvidácii škôd nerozlišuje medzi zimnými a celosezónnymi pneumatikami. Za zimnú pneumatiku sa považuje pneumatika s označením M+S (z anlg. mud and snow – pozn. red.), ktorá sa používa na označenie zimných alebo celoročných pneumatík. Ak teda majú celoročné pneumatiky toto označenie, spĺňajú podmienky stanovené na jazdu v zime.

Povinnosť používať zimné pneumatiky stanovuje zákon o cestnej premávke. Ten pre nákladné autá ukladá povinnosť jazdiť v čase od 15. novembra do 31. marca len ak sú vybavené zimnými pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav. Pri osobných autách zákon nepredpisuje presný dátum ale uvádza, že zimné pneumatiky musí mať vodič na vozidle vtedy, ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza.

Pre bezpečnosť teda nie je dôležitý dátum, ale poveternostné podmienky. Odborníci odporúčajú prezuť auto hneď, ako teploty klesnú pod sedem stupňov Celzia. „Zimné pneumatiky sú svojím špeciálnym dezénom a gumenou zmesou na zimných cestách oveľa bezpečnejšie než letné. Brzdná dráha letných pneumatík môže byť totiž na zimných cestách dlhšia o 20 až 30 %,“ upozornil Križan.

Ako doplnil prevádzkový riaditeľ siete autocentier AAA Auto Petr Vaněček, z hľadiska bezpečnosti sa neodporúča jazdiť na pneumatikách, ktoré sú staršie ako 4 až 5 rokov, hoci sú aj vizuálne v relatívne dobrom stave. Ak má vodič staršie zimné pneumatiky, mal by si dať pozor, aby hĺbka dezénu nebola menšia ako odporúčané štyri milimetre a navyše nesmie byť nerovnomerne opotrebovaná.

Súvisiace články

Aktuálne správy