Protesty stiahli hongkonskú ekonomiku do recesie

Hongkonská ekonomika po 10 rokoch upadla do recesie, potvrdili v piatok vládne údaje. Negatívny vplyv na ekonomiku majú čoraz viac násilné protivládne protesty a eskalácia obchodnej vojny medzi Čínou a USA.
Hongkonský hrubý domáci produkt (HDP) za tri mesiace od júla do septembra v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom na sezónne upravenej báze klesol o 3,2 %, uviedla vláda a potvrdila svoj prvý odhad. Keďže sa HDP medzikvartálne znížil druhý štvrťrok po sebe, ekonomika sa ocitla v technickej recesii.
Keďže koniec protestov je nedohľadne, analytici varujú, že finančné a obchodné centrum môže čakať dlhší a hlbší pokles než počas globálnej finančnej krízy v rokoch 2008/2009 alebo počas epidémie SARS v roku 2003.
V medziročnom porovnaní HDP padol o 2,9 %, čo bolo takisto v súlade s prvým odhadom. Z tohto pohľadu je to najslabší výkon hongkonskej ekonomiky od globálnej krízy.
Vláda takisto zhoršila celoročný výhľad ekonomiky. Teraz počíta s poklesom o 1,3 %, doteraz počítala s nárastom v pásme 0 % až 1 %. To by bola prvý ročná kontrakcia od roku 2009.
„Ukončenie násilia a obnovenie pokoja je kľúčové pre zotavenie ekonomiky. Vláda bude pokračovať v pozornom monitorovaní situácie a prijímaní opatrení potrebný na podporu podnikania a bezpečnosti,“ uviedla vláda.

Súvisiace články

Aktuálne správy