Ekologické menstruační pomůcky – jak na ekologickou menstruaci?

EKOLOGICKÉ MENSTRUAČNÍ POMŮCKY
Líbí se vám článek? Tak se o něj podělte!

Po minulém článku o látkových vložkách jsem se rozhodla v tomto ryze dámském tématu pokračovat. Potkávám se totiž se spoustou žen, které pořád nemají odvahu na to dát sbohem jednorázovým menstruačním potřebám.

Ekologické menstruačních pomůcky jsou přitom nejen šetrnější k naší planetě a životnímu prostředí, ale jsou i přirozenější pro tělo a budete se s nimi cítit příjemněji a pohodlněji.


Výhody ekologických menstruačních pomůcek

  • – jsou pohodlnější díky způsobu zachytávání krve i použitým materiálům
  • – jsou levnější – v dlouhodobém horizontu přináší úsporu financí
  • – jsou zdravější a bezpečnější – použité materiály jsou hypoalergenní a přirozené pro tělo
  • – vytváří méně odpadu – můžete je používat opakovaně po dobu několika let

Jaké tedy máte možnosti?


1) Menstruační kalíšek

Kalíšek dávám na první místo, protože používám výhradně jen ten. Koupila jsem si ho už skoro před 5 lety a stále mi slouží stejně dobře. Chystám o něm samostatný článek.

menstruační kalíšek

Menstruační kalíšek má tvar zvonečku / trychtýřku a je vyrobený ze zdravotně nezávadného silikonu. Podobně jako tampón ho zavedete do pochvy, kde vytvoří podtlak a zachytává krev. Po několika hodinách je potřeba ho vyjmout a opláchnout. Je v podstatě „neviditelný“ a dá se s ním plavat, sportovat i spát.

Kalíšek by měl vydržet minimálně 5 let, doporučuje se pořídit si nový po 10-15 letech. Případně tedy po porodu, kdy budete potřebovat jinou velikost.

2) Látkové menstruační vložky

Látkovým vložkám jsem věnovala celý samostatný článek, kde se dozvíte, jak je používat a jak se o ně starat, ale taky, jaké jsou jejich výhody a nevýhody.

Ačkoliv používám menstruační kalíšek, mám doma i látkové slipové vložky a používám je jako takovou „pojistku“ pro případ vytečení krve.

3) Menstruační kalhotky

Menstruační kalhotky na první pohled vypadají jako obyčejné spodní kalhoty, mají ale savé jádro. U některých modelů můžete toto jádro měnit, některé menstruační kalhotky musíte při menstruaci měnit celé. Kalhotky jsou vyrobené z prodyšného a pohodlného materiálu a jejich výhoda je, že pevně drží na místě.

Spotřeba menstruačních kalhotek je podobná jako u výše zmíněných látkových vložek. Ovšem firmy, které je vyrábějí, neustále přicházejí s inovovanými a více savými modely a narazila jsem i na kalhoty, které by měly vydržet až 12 hodin. Údržba je v podstatě stejná jako u látkových vložek. Po použití je nejdříve přeperete v ruce a následně je vyperete v pračce na 60°C.

4) Menstruační houba

Menstruační mořská houbička se zavádí se do pochvy stejně jako tampony a nasává do sebe menstruační krev. Na rozdíl od tamponů, které jsou napuštěny chemikáliemi, nevysušuje sliznici, takže je šetrnější. Dá se používat opakovaně. Po každé menstruaci ji vyperete a necháte uschnout. Před menstruací je potřeba ji vydesinfikovat pomocí solné nebo tea tree koupele.

5) Ekologické menstruační vložky a tampony

Pokud stále váháte nad předchozími možnostmi (přeci jen u někoho jejich nevýhody mohou převládnout nad výhodami), ale pořád chcete i při menstruaci myslet ekologicky, je to ještě jedna možnost – jednorázové, ale plně rozložitelné vložky a tampony.

ekologické tampony

Hlavní materiál, který se na výrobu těchto pomůcek využívá, je přírodní bio bavlna bez bělidel a parfemace. Dalšími použitými materiály je většinou celulóza a kukuřičný škrob. Díky použití těchto přirozených materiálů nedochází k narušení kyselého pH sliznice a k podráždění.

Vložky a tampony z bio bavlny se prodávají i v rozložitelných obalech, nejčastěji v krabičkách z recyklovaného papíru.

Značky, které toto splňují, a které můžu doporučit jsou např. Natracare, Eco by Naty nebo Organyc.



Vyzkoušely jste některé z ekologických menstruačních potřeb? A které u vás nakonec zvítězily? Budu ráda, když se podělíte v komentářích.

Naposledy aktualizováno 9. 4. 2024

Lucie

Líbí se vám článek? Tak se o něj podělte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *