Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Údajný ruský hacker Nikulin požaduje po Česku odškodné 1,5 milionu korun za nezákonné vydání do USA

Svět

  15:32
Praha - Rus Jevgenij Nikulin, kterého ČR vydala ke stíhání do Spojených států, žádá po českém ministerstvu spravedlnosti 1,5 milionu korun za újmu způsobenou nezákonným rozhodnutím. V pátek to uvedl Nikulinův advokát Martin Sadílek.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: GAZETA.RULidovky.cz

Údajný hacker Nikulin souzený v USA přišel o ruského obhájce. Snažil se o uznání nižší příčetnosti

Mluvčí ministerstva Vladimír Řepka potvrdil, že úřad již žádost obdržel. Ústavní soud v dubnu konstatoval, že bývalý ministr Robert Pelikán (ANO) při vydání porušil Nikulinova práva.

Rusa zadržela česká policie v říjnu 2016 v Praze na základě amerického zatykače, který ho spojuje s devíti skutky z let 2012 až 2013. Podle amerických vyšetřovatelů se dopustil hackerských útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a na webové úložiště Dropbox.

Nové detaily z Babišovy návštěvy FBI. Děkujeme za Nikulina, mělo zaznít v USA

Nezbytným předpokladem vydání Nikulina do USA byl souhlas ministra spravedlnosti. Pelikán extradici povolil 29. března 2018, přestože česká justice v té době ještě ve fázi kasační stížnosti řešila Nikulinův případný nárok na azyl. Ústavní soud se proto následně Rusa zastal, a to přesto, že muž nakonec azyl nezískal.

„Můj klient Jevgenij Nikulin uplatnil u ministerstva spravedlnosti svůj nárok na náhradu nemajetkové újmy způsobené nezákonným rozhodnutím ministerstva spravedlnosti,“ sdělil nyní Sadílek. „Co se týká Jevgenije Aleksandroviče Nikulina, v současné době je celá věc ve fázi počáteční analýzy,“ doplnil mluvčí ministerstva. Úřad má na vyřízení žádosti půlroční lhůtu.

Prezident Zeman kritizoval Pelikána: v kauze Nikulin se podbízel velmoci

O Nikulinovo vydání neúspěšně usilovalo i Rusko, a to kvůli internetové krádeži 3450 dolarů (80 000 korun) spáchané v roce 2009. Kolize obou žádostí vyvolávala politické pnutí na mezinárodní i domácí scéně. Nikulinovo vydání do USA ocenilo americké velvyslanectví v Praze, naopak ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Pelikánův krok podkopává základy česko-ruské spolupráce. Kritika zazněla také od prezidenta Miloše Zemana.

Začátek Nikulinova procesu stanovil soud v kalifornském San Francisku předběžně na 13. ledna příštího roku. V případě uznání viny muži hrozí až 30 let vězení.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...