Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svět

Polský prezident Duda jmenoval novou vládu, v čele usedne staronový premiér Morawiecki

Polský prezident Andrzej Duda (vlevo) jmenuje Mateusze Morawieckého (vpravo) ze strany Právo a Spravedlnost (PiS) ministerským předsedou. foto: Reuters

Varšava - Polský prezident Andrzej Duda v pátek oficiálně jmenoval novou vládu, kterou opět povede dosavadní premiér Mateusz Morawiecki. O důvěře dvacetičlennému kabinetu bude podle televize TVN 24 hlasovat Sejm, tedy dolní komora parlamentu, nejspíš už 19. listopadu.
  15:56

Polské volby jasně vyhrála vládní Právo a spravedlnost, bude moci dál samostatně vládnout

Po parlamentních volbách konaných 13. října se v Polsku u moci udržela dosud vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS), k níž se hlásí i Morawiecki. Ve 460členném Sejmu má hlasy 235 poslanců. Určitou komplikací pro ni ale může být, že ztratila většinu, byť těsnou, v horní komoře parlamentu, Senátu.

Michal Kurtyka, polský ministr pro životní prostředí.
Zbigniew Ziobro podepisuje dokument poté, co byl znovu jmenován ministrem...

Morawiecki měl o složení své nové vlády jasno už minulý pátek, tedy s týdenním předstihem před tím, než ho tímto úkolem ve čtvrtek pověřil prezident. S malými změnami jde v zásadě o staronový kabinet - klíčová ministerstva obrany, vnitra, spravedlnosti, zemědělství a zahraničí povedou stejní lidé. Ministerstvo financí má nového šéfa, jímž je dosavadní náměstek ministra Tadeusz Kościński.

V Polsku začaly volby, lidé vybírají složení obou komor parlamentu. Šanci mají národní konzervativci

V křesle vicepremiérů jsou nadále Jarosław Gowin a Piotr Gliński. Obranu bude znovu řídit Mariusz Błaszczak, vnitro Mariusz Kamiński a resort diplomacie Jacek Czaputowicz. Ministrem zemědělství zůstává Jan Krzysztof Ardanowski a ministrem spravedlnosti Zbigniew Ziobro.

Neobsazené je prozatím křeslo ministra sportu. Proto tento resort dočasně povede sám premiér, dokud se nerozhodne, komu jeho řízení nově svěří.

Morawiecki má nyní dva týdny na to, aby parlament seznámil s programem vlády a požádal poslance o vyslovení důvěry. Zatím se počítá s tím, že tak učiní příští týden v úterý.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!