Polský prezident jmenoval novou Morawieckého vládu. O důvěru bude premiér žádat zřejmě v úterý

Horizont ČT24: Polsko má staronovou vládu (zdroj: ČT24)

Polský prezident Andrzej Duda oficiálně jmenoval novou vládu, kterou povede dosavadní premiér Mateusz Morawiecki ze strany Právo a spravedlnost (PiS). Tato národně-konzervativní strana vyhrála před měsícem parlamentní volby a v dolní komoře parlamentu, Sejmu, obsadila nadpoloviční většinu křesel. O důvěře dvacetičlennému kabinetu bude Sejm podle televize TVN 24 hlasovat nejspíš už 19. listopadu.

Právo a spravedlnost má ve 460členném Sejmu hlasy 235 poslanců. Určitou komplikací pro ni ale může být, že ztratila většinu, byť těsnou, v horní komoře parlamentu, Senátu.

Morawiecki měl o složení své nové vlády jasno už minulý pátek, tedy s týdenním předstihem, než ho tímto úkolem ve čtvrtek pověřil prezident.

Klíčová ministerstva šéfy nezmění, tři resorty jsou nové

S malými změnami jde v zásadě o staronový kabinet – klíčová ministerstva obrany, vnitra, spravedlnosti, zemědělství a zahraničí povedou stejní lidé. Ministerstvo financí má nového šéfa, jímž je dosavadní náměstek ministra Tadeusz Kościński.

V křesle vicepremiérů jsou nadále Jarosław Gowin a Piotr Gliński. Obranu bude znovu řídit Mariusz Błaszczak, vnitro Mariusz Kamiński a resort diplomacie Jacek Czaputowicz. Ministrem zemědělství zůstává Jan Krzysztof Ardanowski a ministrem spravedlnosti Zbigniew Ziobro.

V nastupujícím kabinetu má být celkem dvacet ministerstev, z toho tři nová: jde o resort pro dohled nad státními společnostmi, ministerstvo pro koordinaci evropských fondů a úřad pro otázky klimatu. Neobsazené je prozatím křeslo ministra sportu. Proto tento resort dočasně povede sám premiér, dokud se nerozhodne, komu jeho řízení nově svěří.

PiS slibuje pokračování dosavadního kurzu

Morawiecki má nyní dva týdny na to, aby parlament seznámil s programem vlády a požádal poslance o vyslovení důvěry. Zatím se počítá s tím, že tak učiní příští týden v úterý.

Vláda PiS v uplynulých čtyřech letech ovládla klíčové instituce v Polsku: justici, veřejnoprávní média nebo důležité státní podniky. Zejména reformu soudnictví kvůli posílení vlivu politiků kritizuje Evropská unie i další organizace. Politici PiS před říjnovými volbami slibovali, že strana bude ve svých reformách pokračovat, stejně jako ve štědrých sociálních programech.