Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Dostavba Pražského okruhu se zasekla v Uhříněvsi, kvůli chybě stavebního úřadu se zpozdí o půl roku

Ekonomika

  16:50
PRAHA - Jde o nejdůležitější silniční stavbu, která má v Česku v příštích letech vzniknout. Přesto spojnici mezi dálnicemi D1 a D11 stíhají samé potíže. Nyní kvůli chybám v přípravě nabere další zpoždění. Podle správců silnic až půl roku.

Pražský okruh. Ilustrační foto foto: Lidové noviny

Radní děsí obchvat obchvatu. V Praze se začíná objevovat jiná varianta okruhu

Stavba dvanácti kilometrů Pražského okruhu na jihovýchodě metropole měla začít na konci roku 2021. Už nyní je jasné, že se to nepodaří. Projekt toužebně očekávaný řidiči i obyvateli Prahy se zasekl na stavebním úřadu Prahy 22 v Uhříněvsi.

Do země se podle zjištění LN kopne zřejmě až o půl roku později. Stavbu přitom vyhlížejí jak desítky tisíc Pražanů, jimž se valí kamiony v blízkosti jejich domů, tak i řidiči, kteří by získali elegantní možnost, jak se hlavnímu městu vyhnout.

Spojnice dálnic D1 a D11 se nachází v jihovýchodní části Prahy.

Takzvané územní řízení, které bývá kvůli připomínkám dotčených obcí či majitelů pozemků velmi komplikované, se totiž vrací téměř na začátek. Opakovat se musí veřejné projednání a vypořádání námitek proti stavbě.

„Dodali jsme stavebnímu úřadu všechny požadované dokumenty a vypořádali jsme zaslané připomínky účastníků, celkem na 400 stran. Do konce roku jsme chtěli mít vydané nepravomocné územní rozhodnutí. Bohužel úřad nařídil v této věci nové ústní projednání na 18. prosince,“ potvrdil LN mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. 

Právně napadnutelné „razítko“

Důvodem nařízení nového stání bylo zejména to, že stavební úřad Prahy 22 před červencovým projednáním neobeslal všechny dotčené účastníky územního řízení. Obecně jde především o dotčené obce a majitele pozemků. Nejen těch, na nichž se bude stavět, ale i těch, kterých se práce dotknou hlukem či jiným omezením. Následně udělené „razítko“ by tak mohlo být právně napadnutelné.

V oznámení také nebyly uvedeny některé stavební objekty, například plynovody.

Auta silničářů by do budoucna měly mít modré majáky. Oranžové nestačí

„Důvodem nařízení opakovaného veřejného jednání je vypořádání námitek a připomínek vznesených v průběhu řízení, které směřují na procesní nedostatky při oznamování zahájení řízení a formálními nedostatky v dokumentaci, která byla na jejich základě revidována,“ vzkázal Roman Petr, tajemník úřadu městské části Praha 22.

Podle původních plánů měla být spojnice mezi hradeckou a brněnskou dálnicí už dávno hotová. V minulosti však přišla soudním rozhodnutím o platné územní rozhodnutí – na základě stížností obyvatel Uhříněvsi, kteří se obávali mimo jiné nadměrné hlukové zátěže. Před několika lety také „propadla“ studie vlivu na životní prostředí EIA a ŘSD ji pro projekt muselo před dvěma lety získat zpět.

Zpoždění klíčové části obchvatu rozladilo i ministra dopravy Vladimíra Kremlíka. „Budu apelovat na Prahu, ať dostatečně posílí kapacity stavebního úřadu, který svou roli bohužel nezvládá, vždyť také takováto stavba se na takovémto malém úřadě povoluje jednou za 20 let,“ uvedl ministr na svém facebookovém profilu.

Autor: