Ukrajina zkusí ukončit ruskou agresi. Politické špičky se sejdou 9. prosince v Paříži

V Paříži se 9. prosince sejdou prezidenti Francie, Ruska a Ukrajiny Emmanuel Macron, Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj a německá kancléřka Angela Merkelová. Ve formátu takzvané normandské čtyřky budou jednat o ukončení rusko-ukrajinské války. Informoval o tom Elysejský palác.

Summit se podle Francouzů uskuteční díky „významnému pokroku v jednáních o urovnání konfliktu“, kterých se podařilo od letošního léta dosáhnout. Od fronty se v posledních týdnech na několika místech stahují vojáci a Ukrajina si s Ruskem vyměnila část zajatců.

Obrat přišel poté, co se ukrajinským prezidentem stal Volodymyr Zelenskyj, jehož strana následně zvítězila i v parlamentních volbách. Nejednou naznačil, že je ochoten ustoupit Rusům a například poskytnout dočasně okupovaným územím zvláštní status.

Zamrzlý konflikt

Naposledy se Kyjev a Moskva za francouzsko-německého zprostředkování pokusily ukončení války dojednat v roce 2016. V Berlíně se tehdy sešli Angela Merkelová, Vladimir Putin a dnes již bývalí prezidenti Ukrajiny a Francie Petro Porošenko a François Hollande. K ničemu však nedospěli.

Válka trvá od jara 2014, kdy Rusko vojensky napadlo Ukrajinu. Nejprve okupovalo Krym a poté její občané včetně neoznačených vojáků obsadili část Donbasu. Nejtvrdší boje, v nichž na jedné straně stála ukrajinská armáda a dobrovolnické prapory a na druhé místní separatističtí ozbrojenci, ruští dobrovolníci a v některých chvílích i pravidelné jednotky ruské armády, trvaly do podzimu 2014.

Ruská armáda během nich sestřelila civilní letadlo na letu MH-17, při čemž zabila 298 lidí na jeho palubě.

Pak se v Minsku uskutečnily postupně dva summity normandské čtyřky, po nichž se fronta stabilizovala. Od té doby je konflikt méně intenzivní, boje však nikdy neustaly. Dosud ve válce podle odhadů OSN zemřelo na 13 tisíc lidí. Na dočasně okupovaných územích vládnou s ruskou podporou dvě skupiny, které se označují jako Doněcká a Luhanská lidová republika.