Hlavní obsah

Trumpův spolupracovník Stone uznán vinným z lhaní Kongresu

• Aktualizováno

Dlouholetý spolupracovník a přítel amerického prezidenta Donalda Trumpa právník Roger Stone, který se podílel na prezidentově volební kampani, byl podle listu Financial Times uznán vinným, že lhal Kongresu ohledně svých kontaktů se serverem WikiLeaks. Server před prezidentskými volbami v roce 2016 zveřejnil ukradené e-maily špiček Demokratické strany.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Roger Stone přichází k soudu

Článek

Stone byl uznán vinným ve všech sedmi bodech obžaloby - z obstrukce při vyšetřování, z ovlivňování svědka a pěti lží při výpovědi před výborem Sněmovny reprezentantů pro kontrolu tajných služeb. Hrozí mu až 20 let. Výše trestu bude zveřejněna 6. února.

Stone podle ČTK vyhrožoval moderátorovi Randymu Credicoovi, aby ho přinutil podpořit lživou výpověď o ukradené poště, kterou Stone v Kongresu učinil. „Připrav se na smrt!”, „Jsi krysa a špicl!” psal Credicoovi.

Vyšetřování možného ruského vměšování do amerických voleb v roce 2016 ukázalo, že Stone předem věděl, co je obsahem e-mailů, které ukradli hackeři z počítačů vedení Demokratické strany.

Trump je lhář, o úniku e-mailů demokratů věděl, řekl pod přísahou Cohen

Amerika

Ty byly po krádeži zveřejněny na serveru WikiLeaks, se kterým byl Stone ve volebním roce 2016 opakovaně v kontaktu přes e-mail a SMS.

Stoneovi přitížila výpověď bývalého prezidentova právníka Michaela Cohena, který byl v červenci 2016 u Trumpa, když mu volal Stone, jenž tehdy spolupracoval s jeho volebním štábem.

Trumpova exporadce zadrželi v souvislosti se zveřejněním e-mailů, které poškodily demokraty

Amerika

Cohen vypověděl, že sekretářka řekla Trumpovi, že volá Stone. Trump hovor přijal a dal ho na hlasitý odposlech. Stone mu sdělil, že právě domluvil se šéfem serveru WikiLeaks Julianem Assangem, který mu řekl, že během několika příštích dnů dojde ke zveřejnění velkého množství e-mailů, které poškodí kampaň Trumpovy protikandidátky Hillary Clintonové. Trump nad tím projevil radost: „To by bylo výborné.“

Stone měl také za úkol zjistit, jaké e-maily ještě organizace - její jméno není v obžalobě výslovně uvedeno, ale zřejmě šlo o WikiLeaks - má, a jestli nemá další materiály, které by mohly uškodit Clintonové. Stone pak řekl Trumpovu štábu o budoucím zveřejnění dalších materiálů.

Fiktivního hackera Guccifera stvořila ruská rozvědka GRU

Amerika

Stone přiznal, že přes Twitter také komunikoval s údajným hackerem s přezdívkou Guccifer 2.0, jemuž byl hackerský útok připisován. Později se však ukázalo, že jde o virtuální osobu, kterou stvořila ruská vojenská rozvědka GRU. Ta se zřejmě také dostala do počítačů vedení Demokratické strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám