Hlavní obsah

Sparta - Hradec Králové 2:1Sparťané dál válí. Bitvu proti Hradci rozsekl Buchtele

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Pavlík 0 : 1
23. Smejkal 1 : 1
48. Buchtele 2 : 1
Záznam online reportáže

Jan ŠvandaSport.czPrávo

Sparťanská jízda pokračuje. Pražané zlomili v páteční bitvě 18. extraligového kola doma Mountfield HK 2:1 a zapsali třináctou výhru z posledních čtrnácti zápasů. Hradečtí hokejisté sice v libeňské aréně vedli po trefě Filipa Pavlíka, Smejkal ale srovnal a obrat před téměř deseti tisíci diváky dokonal ve třetí třetině Buchtele.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Buchtele ze Sparty oslavuje gól během utkání Tipsport extraligy.

Článek

Duel sliboval pikantní souboj Růžičků, na který ale nedošlo. Sparťanský útočník kvůli zdravotním problémům do utkání nenastoupil. Jeho otec Vladimír však na hradecké střídačce nechyběl a po první třetině byl určitě spokojený.

Jeho tým hrál znovu důsledně v obraně a směrem dopředu aktivně. První šanci však měli domácí. V 6. minutě se Tomášek dostal k dorážce, jenže zblízka puk za Mazance nezasunul. Pravidlo nedáš dostaneš pak platilo i v O2 areně. Filip Pavlík si vybruslil mezi kruhy a bekhendem procpal kotouč za brankáře Machovského, jenž po jednozápasové pauze vystřídal Sedláčka.

Domácí fandové byli opaření, pro Spartu však mohlo být ještě hůř, Smoleňák však nemířil přesně. Východočechům, do jejichž sestavy se vrátil Paulovič a naopak v ní chyběl Dragoun, se vzápětí naskytla ohromná příležitost. Za držení usedl na trestnou lavici nejprve Rousek, jehož po 59 vteřinách následoval kvůli hákování i Buchtele, a Pražané se ocitli v prekérní situaci. Hradečtí ale dvojnásobnou přesilovku nesehráli vůbec dobře. Naopak byli rádi, že neinkasovali. Sukel´ se totiž řítil na Mazance, jenže puk nasměroval nad branku.

Armáda Uweho Kruppa se dočkala vyrovnání až po přestávce. Kudrna ještě neuspěl, pak se ale předvedla na ledě elitní úderná formace. Řepík krásně našel před brankou Smejkala a ten bekhendovým blafákem rozjásal zaplněné tribuny.

Sparťané prahli po obratu, jenže Hradečtí dál napadali a hrozili. Rákos si vybruslil do slibné palebné pozice, jenže na Machovského nevyzrál. Závěr druhé třetiny patřil domácím. Mazanec se vytáhl proti velké šanci Sukela, který v pátek neměl střelecké štěstí. O chvíli později odjížděl zklamaně na střídačku také Řepík, jenž minul branku.

Domácí lačnili po druhé trefě i ve třetí třetině, byť je dobře hrající soupeř do souvislejšího tlaku nepouštěl. Smejkal se ve 43. minutě zjevil sám před Mazancem, rozezvučel však jen horní tyč a Tomášek z pokračující akce pak ani nadvakrát neprotlačil puk do sítě.

Klíčový moment pak přišel o pět minut později. Východočeši špatně komunikovali, Mazanec při rozehrávce nechal puk za brankou, sparťané se ho zmocnili, rychle si ho vyměnili a Buchtele ranou z první upravil na 2:1! Hradečtí mohli bleskově kontrovat, jenže Kubík nepropálil Machovského a Červený v oslabení zacílil mimo. Pojistku měl na druhé straně na holi Tomášek, jenže Mazanec bravurně zachránil.

Hradečtí bojovali, prodloužení měl na hokejce Smoleňák, jenže stav na ukazateli skóre se neměnil. Hosté to v závěru zkusili v šesti, Machovský však puk za svá záda nepropustil. Sparta tak po pátečním triumfu nadále drží před druhou Plzní v tabulce šestibodový náskok.

18. kolo hokejové extraligy:
HC Sparta Praha - Mountfield Hradec Králové 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 23. Smejkal (Řepík), 48. Buchtele (Forman, Pech) - 10. F. Pavlík. Rozhodčí: Hodek, M. Sýkora - Komárek, J. Frodl. Vyloučení: 3:4. Bez využití. Diváci: 9772.
Sparta: Machovský - Blain, Kalina, Jurčina, Tomáš Dvořák, Košťálek, Polášek, Piskáček - Řepík, Tomášek, Smejkal - Říčka, Sukeľ, A. Kudrna - Forman, Pech, Buchtele - Dvořáček, Rousek, T. Pšenička. Trenéři Krupp a J. Nedvěd.
Hradec Králové: Mazanec - Zámorský, Linhart, Cibulskis, Nedomlel, Rosandič, F. Pavlík, Šalda - Jergl, Koukal, Červený - Smoleňák, Cingel, R. Pavlík - Vincour, Rákos, Perret - Paulovič, Kubík, Kevin Klíma. Trenéři: V. Růžička st., T. Martinec, Krátoška a P. Svoboda.

Reklama

Související témata:
  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice