Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je nás 300 tisíc, rezignujte, znělo z Letné. Máte právo na názor, vzkázal Babiš

  6:59aktualizováno  16:11
Na Letenské pláni skončila krátce po čtvrté hodině demonstrace spolku Milion chvilek proti premiérovi Andreji Babišovi. Podle organizátorů bylo na Letné více lidí, než v červnu. Tehdy demonstrovalo okolo 250 tisíc lidí. „Je skvělé, že lidi můžou vyjádřit svůj názor,“ reagoval Babiš.

Předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář ve svém proslovu uvedl, že na Letné demonstrovalo 300 tisíc lidí. Podle policie bylo v sobotu účastníků asi 250 tisíc. „Ukazuje to, že za našimi požadavky je obrovská síla a váha. Dává nám to obrovský mandát,“ řekl Minář. 

Demonstrace na Letné

Babiš má odstoupit do 31. prosince, jestliže neodvolá Benešovou a nezbaví se Agrofrertu. Jinak Milion chvilek v lednu svolá nové protesty. Budou podle něj daleko „kreativnější“ a dají o situaci v Česku vědět v zahraničí.

Milion chvilek také vyzval opoziční strany, aby se více otevřely veřejnosti, přišly s uskutečnitelnou vizí a posílily své volební šance koalicemi.

Premiér v reakci už dříve uvedl, že neuvažuje o tom, že by ultimátu vyhověl, důvody demonstrace prý nechápe. „Je skvělé, že lidi můžou vyjádřit svůj názor a nikdo je přitom neperzekuuje a nenapadá. A je fakt skvělé, že máme svobodné a demokratické volby, kde si můžeme svobodně zvolit své zástupce,“ reagoval Babiš. Další vyjádření poskytne v zítřejším projevu v Národním muzeu. „Řeknu vše, co považuji za nutné a vhodné. Možná budete překvapeni,“ dodal.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová se nevyjádřila. „Mrzí mě to, ale na dnešní demonstraci (paní ministryně) reagovat nehodlá,“ odpověděl mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka na dotaz, co si ministryně o demonstraci i požadavcích myslí.

Spolek Milion chvilek také vyzval veřejnost k podepisování prohlášení o demokracii. Demonstrace skončila hymnou v podání Dana Bárty.

Vystoupil Bolek Polívka i Anna Geislerová

Před zahájením demonstrace organizátoři pouštěli zvukové záznamy a videozáznamy ze sametové revoluce, a to včetně hlasu tehdejšího disidenta a budoucího prezidenta Václava Havla. Shromáždění zahájili organizátoři českou hymnou. Znělo také skandování „Už jsme tady“ známé z doby před třiceti lety.

„Někteří naši politici prý nechápou, proč tu jsme. Jiní si zase nechtějí kazit svátky. Tím dokazují, že nevědí, o čem je zítřejší svátek. Zítřek je dnem boje za svobodu a demokracii,“ zahájil demonstraci místopředseda spolku Milion chvilek pro demokracii Benjamin Roll krátce po druhé hodině odpoledne. „Boj za svobodu a demokracii nekončí nikdy,“ pokračoval. Demonstrace Milionu chvilek podle něj nesměřuje proti výsledkům voleb, ale proti zneužívání moci politiky. 

Měl by premiér Andrej Babiš rezignovat?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 sobota 21. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 38169
NE
NE 31476

Po něm navázal svým proslovem katolický biskup Vojtěch Malý. „Nejsme děti, aby nás někdo vodil za ručičku. Nejsme stádovité ovce, aby nás někdo posouval jen tam, kde jsou jeho zájmy,“ řekl.

Mezi řečníky vystoupila mimo jiné psycholožka a disidentka Dana Němcová či hudebník Jaroslav Hutka. Ze známých osobností například herec Jan Potměšil, zpěvák Dan Bárta, herečka Anna Geislerová, herec Bolek Polívka, herec Ivan Trojan či herečka Martha Issová.

Minář opět vyzval Babiše, aby veřejně vysvětlil svůj střet zájmů a kritizoval ho za to, že nechce do přímého střetu na veřejnosti. Spolek podle něj bude žádat odchod Babiše i v případě, že jeho střet zájmů poškodí Česko v zahraničí, například omezením evropských dotací. Chce také spolehlivou justici, svobodná média a vyřešení střetu zájmů.

Situaci Minář přirovnal k fotbalu, Babiš je podle něj nyní v ofsajdu a měl by jít mimo hřiště. 

Podle koordinátorky Milionu chvilek pro zahraničí Michaely Lebedy se do protestu zapojili i krajané v cizině, a to v 63 městech ve 30 zemích. „Budoucnost naší země se nás týká, ať žijeme kdekoliv,“ řekla Lebeda. Podle ní si krajané nechtějí stěžovat ze zahraničí a chtějí být hrdí nejen na historii své země, ale i na její přítomnost. 

Zdravotníci ošetřili na místě asi 30 lidí s lehčími problémy a jedna žena skončila s poraněním ruky v nemocnici. Policisté nezaznamenali vážnější problémy ani narušení pořádku. Budou vyšetřovat jen dva provozovatele dronů, které během protestu létaly bez povolení. Museli také pomoci třem ztraceným dětem. Ani v dopravě se na rozdíl od minulé demonstrace neobjevily podle policie vážnější potíže.

Kvůli bezpečnému pohybu účastníků protestu policisté uzavřeli na začátku a po konci akce částečně ulici Milady Horákové a po skončení protestu byl také uzavřen Letenský tunel.

Některé vlaky nezastavují

První hloučky přišly už před jednou hodinou odpoledne. Krátce před druhou hodinou jich už byly tisíce. Pět minut před druhou hodinou byla Letná zaplněná přibližně ze tří čtvrtin, mnoho lidí bylo i v přilehlém parku. 

Na pláň přijelo také několik traktorů členů Asociace soukromého zemědělství. Předseda Jaroslav Šebek řekl, že sedláci chtějí nejen oslavit svátek pádu bývalého režimu v roce 1989, ale že také na předchozí demonstraci slíbili, že se vrátí, pokud se v zemi nic nezmění.

„Dali jsme slib v červnu na Letné, že pokud se nic na politické scéně nezmění a pokud se pan Babiš se (prezidentem Milošem) Zemanem nebudou chovat zodpovědně, což se nechovají, přijedeme. A tentokrát i se svými traktory. Tak jsme tady,“ řekl Šebek.

Vyřešte si střet zájmů, nebo odstupte

Babiš předloni převedl akcie svých firem kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Podle kritiků se ale od Agrofertu, který dříve vlastnil, neodstřihl, stále jej ovlivňuje a má zájem na jeho výsledcích.

Dosavadní protesty vyvrcholily červnovou demonstrací na Letné, která byla největší od roku 1989. Podle organizátorů na ni dorazilo čtvrt milionu lidí, podle operátora T-Mobile 283 tisíc lidí, policie hovořila o zhruba 200 tisících lidí.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28,  aktualizováno  16:44

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...