Nepokoje v Bolívii si vyžádaly nejméně osm mrtvých a 75 zraněných

Střety mezi bolivijskými bezpečnostními silami a zastánci bývalého prezidenta Eva Moralese si v pátek ve městě Sacaba vyžádaly nejméně osm mrtvých a 75 zraněných. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na ředitele místní nemocnice. Morales je teď v azylu v Mexiku, nevylučuje však svůj návrat.

Většina mrtvých a řada zraněných byla podle ředitele zasažena kulkami. Svědci uvedli, že policie spustila střelbu na demonstranty požadující Moralesův návrat z exilu v Mexiku.

Morales stál v čele Bolívie jako první indiánský prezident téměř 14 let. V říjnu byl zvolen na další funkční období, které mělo začít v lednu. Opozice ale volby považuje za zmanipulované a neuznala je ani Organizace amerických států (OAS), která je na místě sledovala. 

V Bolívii krátce po volbách propukly nepokoje, které vyústily v Moralesovu demisi. Exprezident tvrdí, že ho k tomuto kroku přinutila armáda a výhrůžky, které společně s představiteli své levicové strany Hnutí za socialismus (MAS) dostával po volbách.

V pátek prohlásila prozatímní bolivijská prezidentka Jeanine Áňezová, že se může bývalý prezident Morales vrátit zpět do vlasti, bude se ale zodpovídat z obvinění z volebního podvodu a korupce. Morales se navíc při svém případném návratu podle ní nebude moci zúčastnit žádných voleb, s čímž prý exprezident souhlasil, uvedla agentura Reuters.

Morales se prý chce do Bolívie vrátit „co nejdříve“. Limituje ho zatím schválení jeho rezignace ze strany bolivijských úřadů. Zákonodárci totiž dosud jeho demisi neodsouhlasili.