Protesty v Bolívii pokračují: Policie střílela do příznivců Moralese, OSN varuje

Střety mezi bolivijskými bezpečnostními silami a zastánci bývalého prezidenta Eva Moralese si v pátek ve městě Sacaba vyžádaly nejméně osm mrtvých a 75 zraněných. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na ředitele místní nemocnice. Mrtví a většina zraněných byli zasaženi ostrými náboji. Úřad bolivijského ombudsmana oznámil, že od 20. října, kdy protesty začaly, přišlo o život 19 lidí. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletové vyjádřila obavy z toho, že se násilnosti v Bolívii mohou vymknout kontrole.

Svědci pátečního protestu uvedli, že policie spustila střelbu na demonstranty požadující Moralesův návrat z exilu v Mexiku ve chvíli, kdy se lidé snažili dostat přes vojenské kontrolní stanoviště.

Mezi účastníky bylo mnoho pěstitelů koky. Příbuzní mrtvých později přišli k místu s rozsvícenými svícemi. "Toto nazýváte demokracií? Zabíjet nás jakoby nic?" řekla jedna z přítomných žen.

Úřad ombudsmana vyzval k vyšetření události a toho, zda bezpečnostní síly postupovaly v souladu s ústavou a mezinárodním právem.

IMÁGENES del brutal despliegue policial y militar durante la masacre en #Sacaba los movilizados estaban desarmados y solo portaban sus Wiphalas. pic.twitter.com/gcBhIG743x

— ALBA TV #NoMasTrump (@alba_tv) November 15, 2019

Evo Morales stál v čele Bolívie jako první indiánský prezident téměř 14 let. V říjnu byl zvolen na další funkční období, které mělo začít v lednu. Opozice ale volby považuje za zmanipulované a neuznala je ani Organizace amerických států (OAS), která je na místě sledovala.

V Bolívii krátce po volbách propukly nepokoje, které vyústily v Moralesovu demisi. Exprezident tvrdí, že ho k tomuto kroku přinutila armáda a výhrůžky, které společně s představiteli své levicové strany Hnutí za socialismus (MAS) dostával po volbách.

Obhájce pěstování koky Morales na páteční vývoj a zprávy o rostoucích obětech reagoval na twitteru tvrzením, že "vůdci puče masakrují původní obyvatelstvo a obyčejné lidi za to, že požadují demokracii".

Prozatímní hlavou státu je nyní senátorka Jeanine Áňezová. Obvinila Moralese, že podněcuje k násilnostem z ciziny.

Bacheletová varovala před dalším násilím a sdělila, že takový vývoj poškodí demokratický proces. "Bojím se, že se situace v Bolívii může vymknout kontrole, pokud ji úřady nezvládnou...Represivní akce zkomplikují jakoukoli cestu k dialogu," řekla vysoká komisařka.

Související

Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 
Jeanine Áňezová

Ex-prezidentka Ánězová si ve vězení pořezala zápěstí

Bývalá bolivijská prezidentka Jeanine Áňezová si dnes ve vězení pořezala zápěstí. Její advokátka Norka Cuellarová to sdělila místním médiím a čin označila za volání o pomoc, uvedla agentura Reuters. Policie předtím hovořila o pokusu o sebevraždu.

Více souvisejících

Bolívie Evo Morales Michelle Bacheletová OSN

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy