Poprvé od začátku protestů. Do úklidu v Hongkongu se zapojili čínští vojáci v civilu

Poprvé během mnohaměsíčních protestů v Hongkongu opustili čínští vojáci svá kasárna a v civilním oblečení se podíleli na úklidu ulic. Mluvčí vedení města popírá, že by si Hongkong pomoc vojáků vyžádal. Stávkující studenti a protivládní demonstranti ukončili po týdnu obléhání jedné z významných hongkongských univerzit. Část univerzitních pracovišť však nadále zůstává v rukou aktivistů, informovala agentura AP.

Policie obnovila kontrolu nad Čínskou univerzitou v Hongkongu poté, co studenti odešli. Úřady rovněž uvedly, že v poledne místního času (5:00 SEČ) byl obnoven provoz na dálnici, kterou účastníci protestů na této univerzitě blokovali. 

Televize RTHK v sobotu zveřejnila záběry čínských vojáků z hongkongské posádky, kteří v zelených tričkách, černých kraťasech a vyzbrojení červenými kbelíky z kasáren Kowloon Tong  odstraňovali překážky navršené na silnici u nedaleké univerzity. „Zorganizovali jsme to my. Je naší odpovědností zastavit násilí a chaos,“ řekl jeden z vojáků a citoval slova čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. 

Neobvyklá akce vyvolala velkou pozornost především kvůli přetrvávajícím obavám mnoha obyvatel Hongkongu, že se čínská armáda zapojí do potlačování demonstrací. Touto možností opakovaně hrozili vrcholní představitelé v Pekingu. Čínská lidová armáda udržuje v Hongkongu asi 10 tisíc vojáků, uvedla agentura DPA.

Jak připomněla agentura Reuters, čínští vojáci byli vidět v ulicích města od roku 1997, kdy Británie předala Hongkong Číně, pouze jednou. Loni v říjnu bylo do místních parků vysláno 400 čínských vojáků, aby pomohli při odstraňování následků předchozího tajfunu.

Na 500 lidí se v sobotu podle agentury AFP zúčastnilo provládní demonstrace na podporu policie, která se střetává s prodemokratickými aktivisty. Lidé mávali čínskými a hongkongskými vlajkami a fotili se společně s policisty.

Hongkongské univerzity se v minulém týdnu staly ohniskem střetů mezi prodemokratickými aktivisty a policejními silami. Policie sváděla se studenty bitvy o univerzitní kampus, který stovky demonstrantů přeměnily v pomyslnou pevnost. Vyzbrojili se při tom rozsáhlým arzenálem od zápalných lahví přes kameny a dlažební kostky. 

Kromě hongkongské polytechniky, kde je momentálně na sto lidí tvořících tvrdé jádro protestů, přestali demonstranti okupovat většinu objektů zbylých devíti univerzit ve městě. Pouze hrstka protestujících zůstává roztroušena v několika univerzitních kampusech. 

Rektoři devíti univerzit v Hongkongu vydali v pátek v noci společné prohlášení, které vyzývalo k řešení patové politické situace a obnovení veřejného pořádku. „Žádné politické přesvědčení nedává oprávnění ničit majetek, hrozit fyzickým násilím či používat násilí proti jednotlivcům,“ uvádí se v prohlášení. „Je politováníhodné, že společenské rozpory učinily z univerzitních kampusů hlavní politické bojiště a že reakce vlády dosud nebyla efektivní.“ 

Výzva k odjezdu zahraničních studentů

Mnoho univerzit zrušilo výuku do konce roku a stovky zahraničních studentů z Hongkongu odešly nebo jsou na odchodu. Zčásti se tak děje kvůli útokům některých demonstrantů na studenty z pevninské Číny, jiní zahraniční studenti byli k odchodu vyzváni svými mateřskými univerzitami či vládami. Hongkongská média v sobotu uvedla, že nejméně 300 studentů z Nizozemska jejich univerzity vyzvaly, aby se kvůli násilí vrátili domů. 

Dopravní omezení i nadále narušují chod města. Kvůli poškození nádraží a dalších zařízení byl na nejméně třech z 12 hongkongských železničních tratí zčásti přerušen provoz. Nefunguje také mnoho autobusových linek. 

Šest měsíců trvající protivládní protesty ve městě se 7,5 milionu obyvatel poznamenalo vzrůstající násilí, ačkoliv účast na demonstracích se postupně snižuje.