Touha oligarchy po penězích může otočit zahraniční politiku Ukrajiny o 180 stupňů

Horizont ČT24: Kolomojskyj otáčí (zdroj: ČT24)

Za klíčovou figuru současné ukrajinské politiky ho označila i americká FBI. Jeden z nejbohatších Ukrajinců Ihor Kolomojskyj podle mnohých odborníků stojí za úspěchem prezidenta Volodymyra Zelenského. Na začátku války platil žoldnéře, kteří bojovali proti ruské agresi. Dosud tlačil Ukrajinu na Západ. V posledním rozhovoru pro New York Times však otočil o 180 stupňů a vyzval ke strategické alianci s Ruskem.

„Je na čase, aby se Ukrajina vzdala snu o Západě a obrátila se zpět k Rusku. Stejně je silnější. Musíme posílit naše vztahy s Moskvou,“ řekl americkým novinářům Kolomojskyj. „Lidé potřebují mír a dobrý život, nechtějí bojovat. Vy, Amerika, nás nutíte bojovat a přitom nám na to ani nedáváte peníze,“ dodal převrácením logiky rusko-ukrajinské války.

Není prý fanouškem současného Ruska, ale trvá na tom, že je potřeba „uznat realitu“. EU ani NATO Ukrajinu podle něj stejně nikdy nepřijmou. Jak by se vyrovnal s nevolí většiny společnosti rozzlobené na Rusko kvůli jeho agresi na Krymu a na Donbase, není jasné.

Odpovědi Ukrajinců na dotaz: „Jak byste hodnotili svůj vztah k Rusku?“
Zdroj: Rating group/prosinec 2018

Spor o banku

Podle New York Times stojí za obratem hlasy západních diplomatů a Mezinárodního měnového fondu ve věci největší ukrajinské banky PrivatBank. V té měl kdysi Kolomojskyj skoro poloviční podíl.

V prosinci 2016 však vláda rozhodla o jejím zestátnění. Odůvodnila to výsledky dvouletého vyšetřování, při němž vyšlo najevo, že banka nemá dost kapitálu a velkou část korporátních půjček směřuje ke svým akcionářům.

Kolomojskyj od té doby usiluje o opětovné získání kontroly nad tímto zdrojem velkých příjmů i nad celým ukrajinským byznysem a státem. Zdaleka totiž nepřišel jen o PrivatBank. Ztratil asi sedmdesát procent majetku. Ten podle ukrajinistky Lenky Víchové z velké části získal tak, že kontroloval státní podniky, jejichž zisky čerpal, nemusel se však starat o jejich ztráty.

Zrod prezidenta

Po takzvaném euromajdanu roku 2014 bylo jasné, že Kolomojskyj bude mít se svým byznysovým modelem problémy. Už v prosinci 2015 proto angažoval na svém televizním kanálu 1+1 populárního komika Zelenského do role prezidenta bojujícího s korupcí v seriálu Sluha lidu. Pak podporoval jeho skutečnou politickou kariéru završenou vstupem do nejvyšší funkce i ovládnutím parlamentu a vlády.

To ho přivedlo blízko k možnosti získat PrivatBank i vliv na byznys zpět. Ovšem západní diplomaté i Mezinárodní měnový fond se proti tomu nedávno ostře postavili. Pohrozili zastavením miliardových úvěrů na obnovu Ukrajiny.

„Tak si vezmeme 100 miliard od Ruska. Myslím, že nám je teď s radostí poskytnou,“ vylíčil řešení tohoto problému Kolomojskyj v nynějším rozhovoru. A dodal frázi, která zřejmě ukazuje jádro jeho pohledu na svět: „Peníze vyřeší všechny problémy.“