Výprava do šumavské divočiny: rašeliniště, jezírka, bobří hráze a prameniště řek

Výprava do šumavské divočiny: rašeliniště, jezírka, bobří hráze a prameniště řek
Rezavou barvu říčky Světlé vytváří huminové kyseliny. Ty se vytváří při procesu rašelinění.
Losenice je na svém horním toku hodně dravá. Okolní terén nás nutí říčku několikrát přeskakovat.
Na podzim je vrchol Plesné (1336 m n. m.) zbarven do žluté a červené.
Na středně obtížné celodenní trase "řasnatá Vltava" musíte občas zout boty. Skupina průvodce Josefa Pecky (klečící zcela vpravo) překračuje u Lenory říčku Řasnici.
Foto: Josef Pecka
Dan Poláček Jan Gazdík Dan Poláček, Jan Gazdík
Aktualizováno 2. 8. 2022 17:20
Národní park Šumava je zázrak uprostřed Evropy. Bez přehánění. Uvědomíte si to ale až při návštěvě jeho divočiny. K vidění jsou panenské slatě, rašeliniště, jezírka, bobří hráze, prameniště řek či lesy v pradávné podobě. Divočina je ale přístupná jen malým skupinám turistů v doprovodu průvodců, a to od června do konce října. Seznamte se s ní ve fotogalerii Aktuálně.cz.

Díky programu Průvodci divočinou se lidé dostanou do běžně nepřístupných míst parku. Registrace pro rok 2022 správci parku spustili 26. května. Ve většině výprav už zbývá jen několik posledních volných míst. Turisté se letos dostanou například k Úhlavskému luhu, Žďárecké slati nebo podniknou výpravu za bobry či tetřívky.

Loni se na tyto výpravy s průvodci vydalo 1244 lidí. "Za 14 let existence to byl rekord. Povedl se i rekordní počet výprav, jichž bylo 118 na 36 trasách. Rekordní 96procentní obsazenost všech termínů dokazuje velký hlad po poznávání divoké přírody a jejích zákonitostí na Šumavě," uvedl před časem koordinátor Josef Štemberk.

Rekordy padaly také na splouvání Teplé Vltavy. Na vodáckou trasu ze Soumarského mostu do Pěkné se od začátku června do konce října vydalo 3360 lodí. "Za celou dobu povinné rezervace jich tolik v jediné sezoně ještě nesplulo. Jednoznačně tomu pomohlo počasí. Dostatečně pršelo, a tak nebyl jediný den, kdy by se kvůli nízké hladině nemohlo splouvat," řekl koordinátor splouvání Vladimír Dvořák.

 

Právě se děje

Další zprávy