30 let po listopadu: Bartoš burcuje k občanské aktivitě, Vondráček varuje před dělením společnosti

Události, komentáře: Ivan Bartoš a Radek Vondráček (zdroj: ČT24)

Předseda parlamentu Radek Vondráček (ANO) a šéf Pirátů Ivan Bartoš prožili sametovou revoluci jako školáci. Oba na ni vzpomínají jako na období euforie. Bartošovi vadí, že se třicet let poté vláda opírá o komunisty. Vondráčka zase mrzí, když si někdo „nárokuje právo slavit listopad 1989 více“.

„Mně bylo necelých šestnáct, takže rebelství ve mně bylo už z hlediska věku. Prožíval jsem to velmi emocionálně. Byla to velká euforie. Snažil jsem se zapojit, roznášel jsem letáky,“ popsal Vondráček. Prý ho vyšetřoval ředitel za svíčku v okně školy. „Je co slavit,“ shrnul.

Bartošovi bylo devět let a atmosféru si pamatuje zprostředkovaně. „Ve škole mizely fotky a nástěnky,“ vzpomíná. První roky po převratu vnímal hlavně prostřednictvím kulturní svobody a možnostem získávat hudbu nebo plakáty.

Třicet let svobody

Bartoš souhlasí se slovy Petra Pitharta, že se v Česku za tři dekády svobody podařilo vybudovat demokratický stát, ale společnost trochu usnula na vavřínech. „Velká část společnosti je dost laxní,“ kritizuje s tím, že by přivítal větší občanskou aktivitu.

Vadí mu také, že se vláda opírá o komunisty. „Myslím, že dialog by měl být veden s demokratickou opozicí, nikoliv ji válcovat se dvěma stranami, které za příliš demokratické nepovažuji,“ řekl Bartoš v narážce na SPD a KSČM.

Vondráček zmínil, že nemá rád, když se připomíná členství premiéra a jeho stranického šéfa Andreje Babiše v KSČ: „Samotná první vláda v sobě měla řadu bývalých komunistů. Myslím, že vracet se k tomu, že byl někdo řadový člen komunistické strany, zvlášť když vzhledem ke svému povolání tam být musel, taková byla zkrátka doba, je naprosto zbytečné. To je spíš problém boje s Andrejem Babišem.“

Posledních třicet let považuje za úspěšné. Česko ve srovnání se zahraničím podle něj dokázalo udělat velký skok. „Myslím, že jsme se zařadili do Evropy, že tam patříme,“ řekl.

Demonstrace

Vondráčkovi také vadí načasování sobotní demonstrace požadující Babišovu demisi. „Já Milionu chvilek zazlívám, že využívají výročí 17. listopadu, že prohlubují rozdělení společnosti, že si vybrali zrovna tento termín,“ řekl. Kazí mu oslavy, když někdo říká, že má právo slavit víc než druzí.

Bartoš naopak považuje demonstraci za připomínku 17. listopadu. Zdůraznil přitom, že nezpochybňuje vítězství ANO ve volbách a nijak neumenšuje hlasy jeho voličů. „Demokracie není redukce na odevzdání hlasu ve volbách. Rok 1989 stále vnímám jako oslavu občanské společnosti,“ prohlásil však.