Hlavní obsah

Cestování se třicet let po revoluci změnilo k nepoznání

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko v neděli oslaví 30 let od sametové revoluce. Během tří dekád se změnilo mnoho aspektů života, cestování nevyjímaje. Zatímco v 90. letech by Čechy snad ani nenapadlo přemýšlet nad návštěvou exotických zemí, dnes se jedná o běžnou věc. Narostly také nároky, nepřekvapivě se zvedl i počet leteckých linek nebo přepravených cestujících.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podmínky pro cestování se po pádu komunismu dramaticky změnily. Zatímco za totality si mohli Češi užít dovolenou u moře víceméně jen v Bulharsku, Jugoslávii či na německé Rujáně, v roce 2019 se mohou vydat do nejzazších koutů planety.

Podle obchodního ředitele Exim tours Petra Kostky lidé po roce 1989 kupovali vše, co bylo v nabídce a na co měli peníze. „V dalších letech po odeznění obrovského zájmu o autokarové zájezdy lidé k přepravě na dovolenou začali přímo masově využívat letecké dopravy,“ řekl Kostka.

Čím dál více lidí létá

Podle dat Letiště Václava Havla Praha zažila letecká doprava mírný pokles pouze na začátku 90. let. Zatímco v roce 1989 letiště odbavilo skoro 2,1 milionu cestujících, v roce 1991 jen 1,5 milionu. Poté však začal počet opět narůstat a vloni letiště odbavilo celkem 16 797 711 pasažérů.

Pozvolnější je podle Jiřího Hannicha z Letiště Praha počet leteckých pohybů. „Jde o důsledek toho, že letiště motivuje letecké společnosti k efektivnějšímu využívání kapacit a nasazování větších letadel,“ konstatuje.

Dovolená v Bulharsku je módní retro. Perlou pobřeží je historický Nessebar

Cestování

„Segment cestování se za posledních 30 let pochopitelně změnil k nepoznání. Jestliže v 90. letech obrazně řečeno stačilo vylepit seznam zájezdů na výlohu pobočky a lidé je kupovali, dnes jsou pochopitelně nároky klientů, ale i možnosti cestovních kanceláří, úplně jiné,“ konstatuje mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk.

Podle Kostky se s rozvojem letecké dopravy začala zvyšovat poptávka po vzdálenějších destinacích.

„Již v roce 1993 nabízela CK Exim tours zájezdy do Tuniska, o rok později přibyla pevninská část Řecka a následovaly Turecko s Egyptem, které jsou v současnosti nejžádanějšími a nejpopulárnějšími místy pro trávení dovolené,“ řekl Kostka Novinkám a dodal, že se v průběhu let přidaly desítky, ne-li stovky dalších destinací, včetně nejexotičtějších krajů.

Bezděk zároveň tvrdí, že dnes můžeme říct, že jsou Češi už zkušení cestovatelé, kteří se nebojí objevovat nové destinace a mají jasnou představu o tom, jak by měla jejich dovolená vypadat.

„S tím, jak rostla nejen zkušenost, ale také finanční možnosti populace, se samozřejmě zvyšovaly i nároky klientů. Dnes Češi běžně létají do exotických zemí, o kterých by je v 90. letech ani nenapadlo přemýšlet,“ tvrdí Bezděk.

Rostou nároky na ubytování

Ruku v ruce s mnohonásobně rozšířeným výběrem destinací jdou samozřejmě i nároky na ubytování. Zatímco kdysi bylo standardní spát i u moře v kempu či penzionu, dnes táhnou hotely vyšších kategorií, čtyř a pětihvězdičkové.

U zájezdů s cestovní kanceláří je stálicí také program all-inclusive, který Čechy mnohem více uspokojuje, co se stravování týče. Klíčovou roli dnes hrají i technologie, výrazně podle Bezděka narůstá podíl online prodejů.

Kemp či penzion? Takřka nemožné

Domácí

„Zatímco v letech po pádu železné opony se klienti spokojili s méně vybavenými hotely se snídaní či večeří, dnes vyžadují výhradně luxusní čtyř a pětihvězdičkové resorty s nadstandardní nabídkou místních kulinářských specialit, akvaparků, programů, výletů a doplňkových služeb,“ řekl Kostka.

S tím souhlasí také tisková mluvčí cestovní kanceláře Čedok Hana Součková. „Při cestách do zahraničí nám nechybí zdravé sebevědomí, stále více lidí je jazykově vybavených, jsou samostatní a v zahraničí se dokážou velmi dobře orientovat. To má samozřejmě vliv i na výjezdovou turistiku,” uvedla a dodala, že klienti jsou náročnější a požadují kvalitní služby a hotely, tím pádem i dražší střediska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám