Premiér Andrej Babiš má podle pořadatelů sobotní demonstrace na Letné odstoupit do 31. prosince, pokud neodvolá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou a nezbaví se holdingu Agrofrert. Jinak Milion chvilek v lednu svolá nové protesty, uvedl na demonstraci mluvčí spolku Milion chvilek Mikuláš Minář. Budou podle něj daleko "kreativnější" a dají o situaci v Česku vědět v zahraničí.

Spolek Milion chvilek vyzval také demokratické opoziční strany, aby se více otevřely veřejnosti, přišly s uskutečnitelnou vizí a posílily své volební šance koalicemi. Mluvčí spolku Mikuláš Minář uvedl, že po ODS, TOP 09, lidovcích, STAN a Pirátech nechce společnou koalici, protože tak velká spolupráce by nefungovala. Do příštího roku by ale měly strany uvažovat o menších koalicích.

Do roka by pak měly demokratické strany, s jejichž zástupci se Milion chvilek sešel ve čtvrtek, vytvořit vizi pro budoucí vývoj Česka. Víc by se pak měly otevřít veřejnosti. Demonstranty současně organizátoři shromáždění vyzvali, aby vstoupili do veřejného prostoru. "Zvažte, zda vy sami nevstoupíte do politiky, potřebujeme váš čas, vaši energii a vaše úsilí, vyberte si stranu, která vám vyhovuje, a nějak ji podpořte," vyzval Minář účastníky protestu.

Od 16:00 mohou lidé na stránkách spolku Milion chvilek pro demokracii podepisovat výzvu "Záleží mi na demokracii". Jen za první dvě hodiny se k ní připojilo přes 20 000 signatářů.

Na Letné se podle Mináře sešlo minimálně stejně lidí jako na červnové demonstraci. Tehdy tam proti premiérovi demonstroval čtvrtmilion lidí. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se na Letné sešlo 250.000 lidí, tedy zhruba stejně jako v červnu. K podobným číslům došel i mobilní operátor T-Mobile. "Na základě anonymizovaných lokalizačních dat z naší sítě přepočtených na celou populaci se na dnešní akci Letné sešlo cca 257 tisíc lidí," uvedla v sobotu jeho mluvčí Martina Kemrová.

Minář opět vyzval Babiše, aby veřejně vysvětlil svůj střet zájmů a kritizoval ho za to, že nechce do přímého střetu na veřejnosti. Spolek podle něj bude žádat odchod Babiše i v případě, že jeho střet zájmů poškodí Česko v zahraničí, například omezením evropských dotací. Chce také spolehlivou justici, svobodná média a vyřešení střetu zájmů.

Situaci Minář přirovnal k fotbalu, Babiš je podle něj nyní v ofsajdu a měl by jít mimo hřiště.

Sestřih nejzajímavějších momentů z demonstrace na Letné

Babiš v sobotu zopakoval, že na současnou situaci bude reagovat v nedělním projevu k 30. výročí sametové revoluce v Národním muzeu. "Je skvělé, že lidi můžou vyjádřit svůj názor a nikdo je přitom neperzekuuje a nenapadá. A je fakt skvělé, že máme svobodné a demokratické volby, kde si můžeme svobodně zvolit své zástupce," připomenul, že jeho hnutí ANO má podle průzkumů podporu třetiny voličů.

Požadavky demonstrantů nepřímo odmítl i předseda koaliční sociální demokracie Jan Hamáček. "Požadavky nejsou nijak nové, ty stejné zaznívaly na předchozích demonstracích. Já nevidím důvod, aby odcházela Marie Benešová, protože jsem přesvědčen, že svou práci dělá dobře a pokud máme na některé věci jiný názor, tak jsme připraveni o nich jednat a jednáme," uvedl. "Co se týká pana premiéra, tam se nic nového nestalo a o jeho majetkových poměrech věděli voliči, když šli k volebním urnám," doplnil.

Na minulém protestu v červnu se na Letnou vydalo více než čtvrt milionu lidí, doprava v okolí Letné tehdy kolabovala. Podle zpravodajů na místě tentokrát nápor metro zvládalo, ve špičce jezdily vlakové soupravy každou 1,5 minutu. Akce nevyvolala ani žádný zásadní kolaps ostatní dopravy. Podle údajů policie se tentokrát sešlo na Letné 200 tisíc demonstratů.

Okolí demonstrace zaplnily státní vlajky. Vyvěsili je nejen organizátoři, ale spontánně i lidé v okolí z oken bytů. Na místě je již připraveno pódium i obrazovky, jejichž počet se oproti minulému protestu zdvojnásobil na deset. Desítky organizátorů už v sobotu ráno pouze dokončovaly vymezení sektorů pro účastníky akce.

V okolí demonstrace se objevily rovněž transparenty s protikomunistickými hesly. KSČM toleruje ve sněmovně Babišovu vládu.

Na Letenskou pláň přijelo také několik traktorů členů Asociace soukromého zemědělství, která demonstraci proti premiérovi Babišovi podporuje. Předseda asociace Jaroslav Šebek na místě řekl, že sedláci chtějí oslavit svátek pádu bývalého režimu v roce 1989, ale že také na předchozí demonstraci v červnu dali slib, že se vrátí, pokud se v zemi nic nezmění.

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
12:42
Vítejte u on-line reportáže

Vážení čtenáři, vítejte u on-line reportáže, která bude pokrývat dění okolo dnešní demonstrace na pražské Letenské pláni.

12:44
Z Budějovic vyrazila víc než stovka lidí

Více než stovka lidí vyrazila dnes dopoledne zvláštním vlakem z Českých Budějovic do Prahy, kde se odpoledne zúčastní demonstrace na Letné. Jedná se o jediný speciální železniční spoj, který dnes do hlavního města kvůli této akci vyjel. ČTK to řekl za organizující iniciativu Společně udržme demokracii Tomáš Kuboušek. Souprava měla tři vagony a cestující zabrali všechna místa k sezení, někteří stáli i v uličkách.

12:45
Na Letnou se sjíždějí traktory

Na pražskou Letenskou pláň přijelo několik traktorů členů Asociace soukromého zemědělství, která dnešní demonstraci proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) podporuje.

"Dali jsme slib v červnu na Letné, že pokud se nic na politické scéně nezmění a pokud se pan Babiš se (prezidentem Milošem) Zemanem nebudou chovat zodpovědně, což se nechovají, tak jsme slíbili, že přijedeme a tentokrát i se svými traktory. Tak jsme tady," řekl Šebek.

Na Letenskou pláň se podle něj celkem dostaví deset až patnáct strojů, většinou ze Středočeského kraje.

12:59
Policie zahájila bezpečnostní opatření

 

13:01
Zeman s Čaputovou otevřeli Český dům

Český prezident Miloš Zeman dnes s hlavou Slovenska Zuzanou Čaputovou otevřeli v Bratislavě Český dům. Zeman před slavnostním přestřižením pásky řekl, že si přeje, aby se Český dům stal místem setkávání a přátelství. Česko si budovu pronajímá od firmy podnikatele a miliardáře Tomáše Chrenka.

13:06
Protestující se začali scházet již po poledni

Krátce po poledni, tedy dvě hodiny před ohlášeným začátkem protestu proti premiéru Andreji Babišovi, na pražské Letenské pláni čekaly na zahájení protestu spolku Milion chvilek desítky lidí. Další přicházeli od metra, jiní využili možnosti prohlédnout si u místa protestu výstavy spojené s 30. výročím sametové revoluce. Na místě už je podle zpravodajů ČTK připraven také kamion záchranné služby se zdravotníky. Na obdobné akci Milionu chvilek se Letné v červnu sešlo čtvrt milionu lidí. Protest tak byl zřejmě největší demonstrací od roku 1989.

13:11
Na Letné je mokro

Organizátoři demonstrace se na poslední chvíli snaží s pomocí lopat odstranit louže, které na pláni zbyly po nedávných intenzivních deštích.

13:12
Na demonstraci se chystá i šéf pirátů

 

13:25
Prostor před pódiem už se plní

Letná, listopad 2019, demonstrace, Babiš

13:32
Z Chrudimi autobusem

Od železničního nádraží v Chrudimi dnes vyjel autobus na demonstraci spolku Milion chvilek. Společnou cestu mohli účastníci protestů letos využít již potřetí. V autobuse se sešli hlavně lidé středního a vyššího věku nejrůznějších profesí, například evangelická farářka, lékařka či učitelka.

"Jedu už podruhé. Je to rozhodně veselejší cestovat společně, člověk má pocit sounáležitosti. Navíc autobus zastaví přímo na Letné a nemusíme se tam složitě dopravovat," řekla Tereza Sommersová.

13:57
Ucpaná Vltavská

Stejně jako při minulé demonstraci podle hlasů z místa se přeplňují přilehlé stanice metra. Zastávka Vltavská již je zcela ucpaná.

14:08
Babiš se sešel s Radcliffem

Zatímco se na Letné demonstruje, premiér Andrej Babiš se schází s představitelem filmového Harryho Pottera Danielem Radcliffem.

 

 

14:16
Demonstranti na Letné

Demonstranti na Letné

14:18
Protest zahájily záznamy ze sametové revoluce

Před zahájením demonstrace organizátoři pouštěli zvukové záznamy a videozáznamy ze sametové revoluce, jejíž odkaz chce demonstrace připomenout, a to včetně hlasu tehdejšího disidenta a budoucího prezidenta Václava Havla. Shromáždění zahájili organizátoři českou hymnou. Znělo také skandování "Už jsme tady" známé z doby před třiceti lety.

14:21
Solidární ticho

Demonstranti v úvodu také drželi chvilku ticha za oběti porušování lidských práv ve světě. Výslovně bylo zmíněno například Rusko a Čína.

14:24
Roll: Babiš hraje jen na sebe

"Babiš hraje jen na sebe a na své firmy, drží média a má stále více moci," říká jeden z představitelů spolku Milion chvilek Benjamin Roll. "Čtyři měsíce po výměně ministra spravedlnosti bylo zastavení stíhání premiéra způsobem, který vzbuzuje pochybnosti."

14:25
Roll: Neprotestujeme proti výsledku voleb

"Neprotestujeme proti výsledku voleb, ale proti zneužívání moci těmi, kteří volby vyhráli. Copak si mohou dělat cokoli?" ptal Roll.

14:29
Malý vyzval k obnovení ideálů

Na pódiu promluvil pomocný biskup pražský Václav Malý, který moderoval demonstrace v roce 1989. "Účelem našeho setkání není hanobit ani urážet, ale abychom podpořili úsilí o skutečný právní stát," řekl Václav Malý. Vyzval k obnovení ideálů, jako je úcta k důstojnosti člověka a k pravdě.

"Převládá pragmatický přístup 'Co za to?'. Nechceme prožívat tak zúžený život, abychom se neustále ptali, co za to," řekl Václav Malý.

14:33
Honzejk: Nebýt protestů, jelo by se podle polského scénáře

 

14:35
Promluvili i zástupci sedláků

Na demonstraci promlouvají zástupci demonstrantů z řad sedláků. "My pražská kavárna rozhodně nejsme," říkají.

14:36
Dorazilo stejně lidí jako v červnu, říkají organizátoři

Podle předsedy spolku Milion chvilek Mikuláše Mináře, který se odvolává na záběry shora, na Letnou dnes dorazilo stejně lidí jako v červnu a další lidé na Letenskou pláň ještě míří.

Letná listopad 2019, demonstrace, Babiš

14:40
Některé sektory už jsou zaplněné

Na Letnou stále proudí davy protestujících. Do některých sektorů už organizátoři lidi nevpouští.

Letná Babiš protest

14:42
Demonstranti jako Maxipes Fík

Mikuláš Minář si při projevu pomohl svými deskami s postavou Maxipsa Fíka. "Pozor, hodný, ale moc velký pes. Přesně to jsme. Jsme sice hodný, ale už pořádně velký pes," řekl Minář s tím, že jako pes musí i lidé hlídat. Pohrozil tím, že lidé opět vyjdou do ulic, pokud premiér odvolá nejvyššího státního zástupce, pokusí se ovlivnit veřejnoprávní média, poruší jméno České republiky nebo když se mu prezident pokusí udělit milost.

14:46
Podle policie je na Letné už 200 tisíc lidí

 

14:47
Minář představil novou petici

Minář představil novou podpisovou výzvu spolku. "Chceme politiky, kteří respektují politiky, kteří respektují demokratická právidla, kteří nelžou, nestraší, a nejsou ve střetu zájmů. Chceme být občany, kteří se zajímají o politické dění ve své zemi. Chceme žít v zemi, která s i váží své krajiny, ve které může žít každý beze strachu a rád," představil Minář nové prohlášení Milionu chvilek. Občané se mohou k petici připojovat ihned po skončení demonstrace v 16:00 hodin.

14:50
Ultimatum pro Babiše

Minář opět vyzval premiéra, aby se do konce roku zbavil Agrofertu včetně médií a odvolal ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, nebo aby se vzdal premiérské funkce. "Pokud tak neučiníte, ohlásíme 7. ledna další protesty, které budou mít opět o něco kreativnější podobu," řekl Minář.

14:51
Protestuje se ve 30 zemích

Podle údajů spolku se dnes protestuje v 63 městech ve 30 zemích na všech kontinentech kromě Antarktidy.

14:53
Vystoupila i Dana Němcová

K demonstrujícím promluvila signatářka Charty 77 Dana Němcová. "Právě se vracím z Hradu. Byla jsem tam totiž v katedrále, abych poděkovala, že máme 30 let příležitost," řekla.

14:57
Zástupci pronesli prohlášení ve třech jazycích

Zástupci spolku přednesli svoje prohlášení také ve třech jazycích - angličtině, němčině a francouzštině.

15:05
Havlenka: Země vzkvétá, ale jenom někde

Na pódiu nyní promlouvá zastupitel Jihomoravského kraje Jiří Havlenka. "Musíme se opět ptát: Vzkvétá naše země?" říká. "Země vzkvétá. Ale jenom někde, v něčem a pro někoho."

15:11
Filipová: Pravda se musí říkat nahlas

"Pravda se musí říkat nahlas, pokud si ji budeme říkat doma v obýváku, tak nic nezměníme," řekla Jana Filipová, žena, která zažalovala premiéra Babiše za lež.

15:20
Minář vyzval protestující ke vstupu do politiky

"Zatímco vysoká politika vypadá depresivně, na úrovni obcí už to vypadá lépe. Je čas změnit přístup k politice, každý národ má takové politiky jaké si zaslouží." řekl Minář a vyzval lidi, aby vstupovali do politiky.

15:22
Výzva opozičním stranám

Minář se spolkem vyzval opoziční strany k tomuto:

1. Otevřete se lidem a řekněte jasně, koho hledáte a jak se k vám mohou přidat.

2. Přijďte do roka s uskutečnitelnou a srozumitelnou vizí.

3. Vyřešte problém oslabených hlasů, kvůli roztříštění stran opozice. "Nevyzýváme k velkému sjednocení, ale ke spolupráci a volebním koalicím," řekl Minář.

Mikuláš Minář

15:34
Vystoupil i Hutka

Na Letné zazpíval písničkář Jaroslav Hutka píseň Náměšť. Poté byl demonstranty vyzván k přídavku, Hutka se tedy vrátil a zahrál svou píseň Hádala se duše s tělem.

15:46
Výzva 12 osobností

Zpěvák Dan Bárta, filosof Daniel Kroupa, kajakář Vavřinec Hradílek, studentka Eliška Louhová, vědkyně Helena Ilnerová, herečky Daniela Kolářova, Bára Hrzánová, Martha Issová, Anna Geslerová a herci Jan Potměšil, Bolek Polívka, Ivan Trojan vyzvali k chránění institucí, upozornili před vládou jedné strany, k pamatování na profesní etiku, vystupování z řady, vyhýbání se otřepaným frázím nebo k připojování do politických i nepolitických organizací, odvaze a upozornili před nacionalismem vyzvali k zdravému vlastenectví.

15:50
Modlitba pro Martu

Nevidomá dívka Nikol Kovářová zazpívala společně s několik demonstranty známou píseň Modlitba pro Martu.

16:02
300 tisíc demonstrantů

Podle pořadatelů na Letnou dnes přišlo 300 tisíc lidí.

16:03
Lidé mohou podepisovat výzvu

Od 16:00 mohou lidé na stránkách spolku Milion chvilek pro demokracii podepisovat výzvu s textem:

My, níže podepsaní,

Chceme mít politiky, kteří respektují demokratická pravidla a instituce,
nelžou, nekradou, nestraší a nejsou ve střetu zájmů.

Chceme být občany, kterým záleží na druhých lidech, zajímají se o stav společnosti
a převzali za ni svůj díl zodpovědnosti.

Chceme žít v zemi, v níž se daří svobodě a spravedlnosti, má zdravou krajinu,
a kde každý může žít beze strachu, důstojně a rád.

16:04
Na závěr zazněla hymna

Na konci demonstrace shrnul Minář k čemu demonstrace vyzývala, pořadatelé zároveň vyzvali k podpisu petice, představili novou animaci. "Pravda, láska a odvaha zvítězí nad lží strachem a lhostejností" řekl Minář a na pódiu se setkali všichni vystupující a společně zpívali hymnu.

16:21
CNN: Babiš kazí Čechům výročí revoluce

Nedělní výročí sametové revoluce bude mít pro mnoho Čechů hořkosladkou příchuť. Tři desítky let po pádu komunistického režimu si lidé připomínají dramatický historický okamžik na pozadí obvinění potvrzených soudem, že jejich premiér spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností. Uvedla to dnes v komentáři ke shromáždění na pražské Letenské pláni americká televize CNN.

16:27
Výzva nasbírala během pár minut tisíce podpisů

Od 16:00 mohou lidé na stránkách spolku Milion chvilek pro demokracii podepisovat výzvu "Záleží mi na demokracii". Je za první půlhodinu se k ní připojilo přes 6000 signatářů.

16:35
Pospíšil s návrhy souhlasí

 

17:08
Hamaček se zastal Babiše a Benešové

Vicepremiér a předseda sociálních demokratů Jan Hamáček nevidí důvod k odchodu Marie Benešové (za ANO) z křesla ministryně spravedlnosti. O majetkových poměrech premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše voliči věděli, řekl Hamáček k požadavkům dnešní demonstrace na Letné. 

"Požadavky nejsou nijak nové, ty stejné zaznívaly na předchozích demonstracích. Já nevidím důvod, aby odcházela Marie Benešová, protože jsem přesvědčen, že svou práci dělá dobře a pokud máme na některé věci jiný názor, tak jsme připraveni o nich jednat a jednáme," uvedl. "Co se týká pana premiéra, tam se nic nového nestalo a o jeho majetkových poměrech věděli voliči, když šli k volebním urnám," doplnil.

17:25
Minář bere demonstraci jako úspěch

Dnešní demonstrace dopadla podle mluvčího iniciativy Milion chvilek pro demokracii Mikuláše Mináře nad očekávání dobře. "Byl jsem strašně mile překvapený tou obrovskou účastí, která byla asi na podobných číslech jako minule. Neočekávali jsme to," řekl novinářům. Dodal, že organizátory to obrovsky potěšilo a jsou také rádi, že se nikomu nic nestalo. "Že jsme to i celé stihli krásně ukončit tak, jak jsme si to naplánovali. Byla tam celá řada nesmírně silných momentů, a úžasných vystoupení - nakonec třeba při té Modlitbě pro Martu mně samotnému tekly slzy," řekl.

18:15
On-line reportáž končí

Vážení čtenáři, dnešní on-line reportáž pro dnešek končí, aktuální dění kolem 30. výročí sametové revoluce budeme i nadále sledovat na iHNed.cz 

Děkujeme za pozornost a přejeme hezký dnešní večer i zítřejší sváteční den.

Sestřih nejzajímavějších momentů z demonstrace na Letné