Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Afghánští žalobci byli zabiti cestou na vojenskou základnu Bagrám. Střeží ji i Češi

Svět

  12:57
KÁBUL/PRAHA - Dva afghánští žalobci byli v sobotu zastřeleni cestou na vojenskou základnu Bagrám severně od Kábulu. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na afghánské úřady. Základnu pomáhají střežit čeští vojáci.

Ilustační foto afghánských vojáků poblíž základny Bagrám. foto: AP Photo

Američtí ‚speciálové‘ bojovali s Tálibánem na koních. Armáda ani neočekávala, že by všichni přežili

Dva další žalobci byli při útoku dosud neznámých ozbrojenců zraněni, uvedl úřad generálního prokurátora s tím, že skupina mířila na leteckou základnu Bagrám.

Na ní jsou podle AP vězněni vysocí představitelé povstaleckého hnutí Tálibán a na něj napojené sítě Hakkání. Jedním z vězňů je Anas Hakkání, syn zakladatele sítě Džalaluddína Hakkáního, jehož smrt byla oznámena loni. V současné době stojí v čele sítě Anasův starší bratr Siradžuddín Hakkání.

Anas Hakkání a další dva tálibánští vězni měli být v pátek vyměněni za za Američana a Australana, které radikální hnutí drží v zajetí. Tálibán však uvedl, že trojice vězňů se neobjevila na místě výměny, které bylo určeno dohodou se Spojenými státy. Není jasné, kde se islamisté momentálně nacházejí.

Bagrám je největší americkou leteckou základnou v Afghánistánu. Čeští vojáci mají spolu s americkými, gruzínskými a afghánskými kolegy na starosti její vnější ostrahu.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.