Hlavní obsah

Salač se ve Valencii blýskl šestým místem v kvalifikaci Moto3

Aktualizováno

Motocyklista Filip Salač dosáhl ve Valencii nejlepšího kvalifikačního výsledku v životě. Po šestém místě se v nedělním závěrečném závodu letošního mistrovství světa postaví na startu třídy Moto3 do druhé řady. Dosud byl sedmnáctiletý český talent v kvalifikaci nejlépe dvanáctý v zářijové Velké ceně San Marina.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filip Salač na archivním snímku.

Článek

Na vítězného Itala Andreu Migna ztratil Salač 473 tisícin sekundy. Porazil i již jistého mistra světa Lorenza Dalla Portu, který se musel spokojit se sedmým místem. Jakub Kornfeil nepostoupil do druhé části kvalifikace a po 29. pozici odstartuje z předposlední řady.

"V kvalifikaci jsem vyjel na starých pneumatikách, zajel jsem nějaký čas, abych měl zajeté kolo. Po přezutí pneumatik jsem si řekl 'teď, nebo nikdy' a dal jsem do toho všechno. Vyšlo to na šesté místo, ale škoda, že jsem o cca 40 tisícin vteřiny mohl být v první řadě. Na druhou stranu je to lepší, že zítra nebudu tak pod tlakem. Je to skvělý pocit, ale závod je zítra, takže nebudu předbíhat. Cílem je zajet do Top 10 nebo líp," uvedl v tiskové zprávě Salač.

Do druhé části neprošel ani Karel Abraham v královské třídě MotoGP a obsadil předposlední 21. místo. Šestou pole position v sezoně získal Francouz Fabio Quartararo, jenž porazil o 32 tisícin sekundy již jistého mistra světa Marca Márqueze ze Španělska.

Kvalifikace na VC Valencie, závěrečný závod MS silničních motocyklů:
Moto3:
1. Migno (It./KTM) 1:38,683,
2. Ramírez (Šp./Honda) -0,274,
3. Masiá (Šp./KTM) -0,424,
...6. Salač -0,473,
29. Kornfeil (oba ČR/KTM) nepostoupil do druhé části kvalifikace.
MotoGP:
1. Quartararo (Fr./Yamaha) 1:29,978,
2. M. Márquez (Šp./Honda) -0,032,
3. Miller (Austr./Ducati) -0,108,
...21. Abraham (ČR/Ducati) nepostoupil do druhé části kvalifikace.
Moto2:
1. Navarro (Šp./Speed Up) 1:34,461,
2. Martín (Šp./KTM) -0,017,
3. Manzi (It./MV Agusta) -0,172.

Reklama

Související témata: