Trump omilostnil vojáky. Jeden byl ve vězení za vraždu, další se fotil s tělem zajatce

Americký prezident Donald Trump omilostnil dva vojáky. Jeden byl ve vězení za vraždu dvou neozbrojených Afghánců a druhý byl z vraždy Afghánce obviněn. Trump také vrátil hodnost námořníkovi, který pózoval na fotografii s tělem vězně v Iráku.

„Přes dvě stě let prezidenti využívají své pravomoci, aby nabídli druhou šanci jedincům, kteří si ji zaslouží, včetně těch sloužících v uniformě naší vlasti,“ stojí v prohlášení Bílého domu.

Nadporučík Clint Lorance dostal milost po více než šesti letech ve vězení. V něm měl podle rozsudku vojenského soudu strávit 19 let za to, že nařídil zabití dvou neozbrojených Afghánců v červenci 2012.

Major Mathew Golsteyn na soud teprve čekal. Byl obviněn, že v roce 2010 zabil v Afghánistánu muže podezřelého z výroby bomb. Trumpovi poděkoval: „Žili jsme v trvalém strachu před tímto živelným vyšetřováním. Díky prezidentu Trumpovi máme teď šanci znovu vybudovat svou rodinu a vlastní životy.“

Edward Gallagher přišel o poddůstojnickou hodnost kvůli tomu, že se v roce 2017 v Iráku vyfotil s tělem zabitého zajatce z řad teroristické organizace Islámský stát. Čelil také obviněním z vraždy a obstrukcí, jich byl však zproštěn.

Gallagherův právník po snížení hodnosti oznámil, že jeho klient kvůli tomu přijde o část výsluh ve výši 200 tisíc dolarů (4,6 milionu korun). Omilostněný voják nyní prohlásil: „Jako národ jsme požehnaní, že máme vrchního velitele, který se umí zastat vojáků a dbá na to, jak se s nimi a jejich rodinami zachází.“

Důvěra ve vojenskou justici

Ministerstvo obrany v reakci na Trumpův krok prohlásilo, že má plnou důvěru ve vojenskou justici a že prezident má právo zasáhnout v takovýchto případech. Ministr Mark Esper prý s Trumpem vedl o všech třech případech zevrubnou debatu, neprozradil však žádné detaily.

Americký svaz pro občanské svobody (ACLU) rozhodnutí kritizoval jako „ostudné použití prezidentských pravomocí“. Ředitelka bezpečnostního projektu svazu Hina Shamsi prohlásila: „Trump vyslal jasnou zprávu, že nerespektuje zákon, vojenskou justici a ty vojáky, kteří dodržují válečné zákony.“