Hlavní obsah

Sparta má narozeniny, nastoupí v dresech s jitřenkou

Fotbalová Sparta slaví v sobotu 16. listopadu své 126. narozeniny. Již v pátek dostali fanoušci jedinečnou možnost prohlédnout si jindy nepřístupná místa Generali Areny a užít si i další zábavu. Protože liga má reprezentační přestávku, mužstvo připomene 126 let od založení klubu v pátečním duelu proti Dynamu České Budějovice. Letenští doma nastoupí ve vzpomínkových rudobílých dresech s hvězdou jitřenkou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal (vlevo) a spol. v černých retrodresech při oslavách 120 let od založení Sparty.

Článek

Sparta slaví, v sobotu 16. listopadu je přesně 126 let od založení. V rámci speciálního utkání 17. kola ligové soutěže odehraje letenská jedenáctka zápas v dresech, které jsou vzpomínkou na období, kdy ještě sparťanský trikot nebyl kompletně rudý. Jednobarevné dresy totiž přivezl z Anglie člen sparťanského výboru Otakar Petřík až v roce 1906, tedy 13 let po vzniku klubu.

Vzpomínkou na nezapomenutelnou historii klubu je kromě rudo-bílé barevné kombinace, vycházející tehdy z národních barev, také retro logo, zdobící výroční dresy. Nejdůležitějším prvkem loga je hvězda jitřenka stojící na dvou paprscích. Jitřenka byla znázorněná v historickém logu jako symbol naděje.

V prvních letech po vzniku klubu nastupovali sparťané v černých dresech s výrazným S na přední straně, až poté oblékali rudo-bílou kombinaci (a od roku 1906 se pak prezentovali v čistě rudých trikách). V černých retro dresech nastoupili hráči Sparty k výročním zápasům při oslavách 120 a 125 let od založení. Tentokrát obléknou barevnou kombinaci.

Reklama

Související témata: